MINISTERSTWO GOSPODARKI: Nowy inwestor zatrudni 15 tys. polskich pracowników.

Praca w Sadach k. Poznania dla 2 tys osób!

{flike}

– Witamy w Polsce firmę Amazon, która w 2014 r. i 2015 r. otworzy trzy centra logistyczne i utworzy w każdym z nich po 2 tys. stałych miejsc pracy oraz po 3 tys. sezonowych – powiedział wicepremier, minister gospodarki Janusz Piechociński podczas konferencji prasowej z przedstawicielami firmy Amazon. Spotkanie odbyło się 7 października 2013 r. w Ministerstwie Gospodarki.

Wicepremier Janusz Piechociński podkreślił, że Polska w tym roku zajmuje II miejsce w Europie pod względem nowo utworzonych miejsc pracy. – Inwestorzy cenią nas za stabilność polityczną, gospodarczą oraz przewidywalność społeczną – powiedział wicepremier. – Liczymy, że inwestycja Amazona przyczyni się do dalszego rozwoju gospodarczego naszego kraju – zaznaczył. Dodał, że w latach 2004-2012, skierowane do Polski bezpośrednie inwestycje zagraniczne wyniosły ponad 97 mld euro.

W ocenie wicepremiera Piechocińskiego, przewagą naszego kraju są także doskonale wykształceni pracownicy. – Polscy inżynierowie i naukowcy są cenieni na całym świecie poinformował. – Oferujemy inwestorom absolwentów z prawie pół tysiąca wyższych szkół i uczelni, od specjalistów zarządzania i informatyków, których corocznie przybywa po 30 tys., po biochemików – dodał.

Tim Collins, dyrektor operacyjny Amazon na Europę, zapowiedział, że uruchomienie dwóch pierwszych centrów logistycznych zaplanowane jest na drugą połowę 2014 r., a trzeciego na 2015 r. – Zlokalizujemy je niedaleko Wrocławia, w Bielanach Wrocławskich oraz w Sadach w okolicy Poznania – powiedział. – Każde z nich będzie zajmowało powierzchnię ok. 95 m2, czyli ok. 13 boisk piłkarskich i będzie obsługiwało ok. 60 tys. klientów- dodał dyrektor Collins.

Zwrócił także uwagę na zaangażowanie rządu i władz lokalnych w tworzeniu sprzyjających warunków biznesowych do zrealizowania tej inwestycji. – Doceniamy współpracę z partnerami oraz władzami państwowymi i lokalnymi, dzięki którym w tak szybkim czasie udało się zrealizować nasze plany związane z centrami logistycznymi – powiedział Tim Collins. – Polska jest dynamicznym, bardzo szybko rozwijającym się krajem, posiadającym zaangażowanych i kompetentnych pracowników. Jestem przekonany, że to dobra zapowiedź powodzenia naszych inwestycji – dodał.

Amazon jest, działającym od 1995 r., wiodącym przedsiębiorstwem na świecie specjalizującym się w handlu internetowym. Amazon prowadził e-sprzedaż książek, muzyki i oprogramowania komputerowego. Aktualnie asortyment produktów oferowanych przez koncern jest bardzo różnorodny. Istotnym elementem w strategii przedsiębiorstwa jest rozwój nowoczesnych technologii IT: oprogramowania i sprzętu komputerowego.

Siedziba główna Amazona mieści się w Stanach Zjednoczonych w Seattle. Koncern zatrudnia 97 tys. osób w placówkach na całym świecie. Europejski oddział ulokowany jest w Luksemburgu. Roczna wartość przychodów wygenerowanych przez przedsiębiorstwo w 2012 roku wyniosła 61 mld dol.

Ministerstwo Gospodarki

Zobacz: www.poznan.gazeta.pl