Mamy 200 nowych strażaków.

Są wszechstronnie wyszkoleni. Spędzili dziesiątki godzin na zajęciach praktycznych, które uzupełniali wiedzą teoretyczną. Dziś mieli promocję. Gościem uroczystości byli m.in Wicemarszałek Sejmu RP, Członek Zarzadu Głównego, Wiceprezes Zwiazku OSP RP Woj. Wlkp. Eugeniusz Grzeszczak oraz Wicewojewoda Wielkopolski Przemysław Pacia. Najpierw musieli przejść przez sito trudnych egzaminów. O jedno miejsce w Szkole Aspirantów Państwowej Straży Pożarnej w Poznaniu starało się kilku kandydatów. Wybrano najlepszych z najlepszych.

Przez dwa lata aspiranci poznawali teoretyczne i praktyczne tajniki zawodu strażaka. Spędzali dużo czasu w salach wykładowych oraz na ćwiczeniach. Uczyli się takich przedmiotów, jak taktyka działań ratowniczych, fizykochemia spalania, wyposażenie techniczne, ratownictwo medyczne. Aspiranci wiedzą już jak chronić ludzi i dobra materialne w czasie różnego rodzaju zagrożeń.

GALERIA FOTOGRAFII

Dziś nastąpiło podsumowanie ich dwuletnich wysiłków. Promocje otrzymało 200 aspirantów w tym trzy panie. Zostali uhonorowani pierwszym stopniem w korpusie aspiranckim. Życzenia złożyli im zaproszeni goście, władze szkoły oraz rodziny i przyjaciele. Podczas uroczystej promocji były nagrody i dyplomy. Na koniec odbył się pokaz musztry paradnej przygotowany przez strażaków z OSP Swarzędz. Teraz absolwenci będą wykorzystywać swoją wiedzę i zdobywać doświadczenie w macierzystych jednostkach.

Poznańska Szkoła Aspirantów PSP liczy sobie ponad pół wieku. Mury placówki opuściły tysiące strażaków. W ostatniej dekadzie bardzo intensywnie się rozwija. Niedawno został rozbudowany poligon pożarniczy, na którym młodzi strażacy doskonalą swoje umiejętności.

Źródło: http://www.pacia.com.pl