Politycy Koalicji Polskiej PSL-Kukiz’15 zgłosili projekt uchwały, wzywającej rząd do głosowania za przyjęciem budżetu UE. – Wynegocjowane kwoty w wieloletnim budżecie UE oraz Fundusz Odbudowy są w obecnej sytuacji szansą dla rozwoju Polski i odbudowy gospodarki, która poniosła ogromne straty spowodowane pandemią – piszą w projekcie ludowcy.

21 lipca 2020 r. Rada Europejska osiągnęła porozumienie w sprawie wieloletniego budżetu na lata 2021-2027 oraz Fundusz Odbudowy. Integralną tego częścią była decyzja o wzmocnieniu kontroli nad środkami unijnymi. Porozumienie zostało wówczas ogłoszone jako sukces negocjacyjny polskiego rządu.

Dzisiaj jednak premier Mateusz Morawiecki oświadcza, że Polska nie może się zgodzić na uznaniowość mechanizmu dotyczącego zasad przestrzegania praworządności.

Zdaniem ludowców to populistyczne i szkodliwe działania, które godzą w polską rację stanu. Dlatego politycy Koalicji Polskiej PSL-Kukiz’15 zgłosili projekt uchwały wzywającej rząd do głosowania za przyjęciem budżetu UE.

– Sejm RP zobowiązuje Prezesa Rady Ministrów do głosowania za przyjęciem Wieloletnich Ram Finansowych na lata 2021-2027. Sejm RP uznaje, że wynegocjowane kwoty w wieloletnim budżecie UE oraz Fundusz Odbudowy są w obecnej sytuacji szansą dla rozwoju Polski i odbudowy gospodarki, która poniosła ogromne straty spowodowane pandemią – piszą w projekcie ludowcy.

Przypomnijmy, że Unijny budżet na lata 2021-27 to ponad bilion euro. Oraz dodatkowe 750 mld euro z Funduszu Odbudowy, który ma pozwolić krajom UE pokonać kryzys związany z koronawirusem. Według rządowych wyliczeń Polska ma otrzymać łącznie około 776 mld zł. To wielka szansa dla Polski na odbudowie gospodarki, która poniosła ogromne straty spowodowane pandemią koronawirusa.

Zapowiedź weta przez pana M. Morawieckiego może zablokować powstanie Funduszu Odbudowy.

– Fundusz Odbudowy jest oczekiwany zarówno przez państwa członkowskie, przedsiębiorców, rolników, samorządy oraz sektor ochrony zdrowia. Fundusz ma zapewnić sfinansowanie odbudowy i pobudzenia gospodarki, wsparcie walki ze skutkami pandemii, pobudzenie inwestycji i ochronę miejsc pracy – podkreślają ludowcy.

wideo z wystąpienia : https://youtu.be/EQeYvBsuxYk