LOKALNE GRUPY W DZIAŁANIU

Zachęcamy do obejrzenia relacji z Wielkopolskiego Forum Lokalnych Grup działania, które odbyło się 21 września 2013 r. w Poznaniu.
Wystarczy kliknąć poniższe zdjęcie.

Lokalną Grupę Działania tworzą przedstawiciele sektorów: publicznego, gospodarczego i społecznego. Zadaniem LGD jest opracowanie i wdrożenie lokalnej strategii rozwoju (LSR) poprzez realizację zgodnych z nią przedsięwzięć. W Polsce powstało już 336 Lokalnych Grup Działania. Żaden inny kraj europejski nie może poszczycić się tak dużą liczbą tych grup.

To właśnie oni wiedzą, która droga w gminie wymaga remontu, w jakim miejscu powinien powstać plac zabaw czy świetlica. Mają olbrzymi potencjał, realizują lokalne strategie i projekty, już w tej chwili mają mogą poszczycić się wieloma sukcesami.  LGD tworzą sami mieszkańcy wsi skupieni między innymi wokół organizacji pozarządowych, kół gospodyń wiejskich, a nawet parafii. Dbają nie tylko o inwestycje w przyszłość, ale i o dziedzictwo kulturowe.

Wraz z nową perspektywą finansową 2014-2020 przed Lokalnymi Grupami Działania otwierają się nowe możliwości. Między innymi o tym dyskutowano 21 września w Poznaniu podczas Wielkopolskiego Forum Lokalnych Grup Działania, którego organizatorem był Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb.

Głównym przesłaniem forum  była dyskusja o konieczności finansowania LGD z różnych źródeł. Środki będą mogły być pozyskiwane z Europejskiego Funduszu Społecznego, Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz Polityki Spójności. Da to większą możliwość realizacji tych zadań na poziomie wielu gmin oraz powiatów. Forum stało się okazją do konsultacji pomiędzy LGD, a przedstawicielami Komisji Europejskiej, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w konferencji udział wziął Minister Rolnictwa Stanisław Kalemba oraz Wiceminister Zofia Szalczyk) oraz samorządu.

Lokalne Grupy Działania funkcjonują intensywnie od 2009 roku, głównie na rzecz wsi, choć ich rola zaczyna się nieco zmieniać, ponieważ docierają również do miast. Zaczyna zacierać się granica pomiędzy pojęciem wieś a miasto, dlatego tak istotne jest nawiązanie współpracy i łączenie inicjatyw, a co za tym idzie niezwykle istotna jest dla LGD wielofunduszowość finansowania ich działania.

Polecamy:

Kinga Kołodziejczak