Laureaci wielkopolskich konkursów odwiedzili Brukselę

Na zaproszenie Posła do Parlamentu Europejskiego Andrzeja Grzyba, w dniach od 1 do 3 czerwca gościli w Brukseli Laureaci konkursów organizowanych w Wielkopolsce przez organizacje pozarządowe i animatorów społecznych, m.in. Olimpiady Logistycznej, Wielkopolskiego Zmagania Sołectw, Olimpiady o odnawialnych źródłach energii, konkursu na Wędkarza Roku.

WIĘCEJ ZDJĘĆ

Pierwszego dnia po przyjeździe do Brukseli uczestnicy wyjazdu studyjnego zwiedzili najpiękniejsze zabytki stolicy. Drugiego dnia, goście Posła Andrzeja Grzyba udali się do Antwerpii oraz Gandawy. Antwerpia jest drugim po Rotterdamie największym portem morskim w Europie. Miasto jest znane również ze szlifierni diamentów oraz muzeum Rubensa. Natomiast Gandawa jest jednym z najczęściej odwiedzanych przez turystów miast w Belgii. Jest bogata w budowle historyczne z różnych okresów oraz piękne kanały. Ostatni dzień wyjazdu studyjnego był jego najważniejszym punktem – uczestnicy odwiedzili Parlament Europejski, gdzie wysłuchali wykładu przedstawiciela biura Posła Andrzeja Grzyba w Brukseli na temat pracy i funkcjonowania Parlamentu. Goście zapoznali się również z działalnością Biura Informacyjnego Województwa Wielkopolskiego w Brukseli. Grupa miała okazję zobaczyć na własne oczy warunki pracy Posła i jego współpracowników podczas wizyty w biurze, na 14 piętrze budynku Parlamentu Europejskiego. Po wspólnym posiłku w Parlamentarnej Restauracji goście udali się do Polski.

Autor: Agnieszka Zabarska