Premier Mateusz Morawiecki zapowiedział poszukiwanie nowych źródeł dostaw szczepionek. Nie umiał jednak odpowiedzieć na pytanie gdzie ma zamiar ich szukać. Nie ma też żadnych informacji o obiecanych przez prezydenta Andrzeja Dudę – powiedział na konferencji prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz. Odniósł się w ten sposób do spotkania premiera z opozycją ws. Narodowego Programu Szczepień.

Podczas wtorkowej konferencji prasowej prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz oraz poseł Dariusz Klimczak odnieśli się do spotkania premiera Mateusza Morawickiego z opozycją ws. Narodowego Programu Szczepień. Politycy przypomnieli, że mimo obietnic ze strony rządu, które padały już w marcu 2020 roku, o regularnym spotykaniu się z opozycją w celu wypracowania wspólnej strategii walki z pandemią, do tej pory takowe konsultacje się nie odbyły.

– Jest to najlepszy dowód na to w jak trudnym momencie walki z pandemią jesteśmy i jak źle idzie proces szczepień – powiedział prezes PSL.

Władysław Kosiniak-Kamysz zrelacjonował spotkanie z premierem Mateuszem Morawieckim, podkreślając, że w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów nie odpowiedziano na pytania ludowców.

– Jakie propozycje ma pan premier? Skąd pozyskać nowe szczepionki? Jakie są propozycje wyjścia z kryzysu? – pytał Władysław Kosiniak-Kamysz. Wyraził nadzieję na szybkie otrzymanie odpowiedzi, których nie udzielono podczas spotkania.

Premier nie odpowiedział również na pytania dotyczące współpracy ze Stanami Zjednoczonymi w sprawie dostaw szczepionek, o której zapewniał prezydent Andrzej Duda.

– Nie wiadomo, na jakiej zasadzie prowadzono negocjacje z USA, kiedy zostały zatrzymane i jaki był ich efekt. My popieramy projekt europejski, ale chcemy wiedzieć, na jakim etapie został zahamowany projekt amerykański? Ile negocjacji się odbyło i na jakiej zasadzie szczepionki miałyby dotrzeć do Polski ? – wyjaśnił Władysław Kosiniak-Kamysz.

Lider PSL uznał, że dobrą wiadomością jest skuteczność popularyzacji szczepień.

– Wzrost liczby Polaków chętnych do zaszczepiania się jest wspólnych sukcesem wszystkich, którzy promują i zachęcają do udziału w Narodowym Programie Szczepień, niezależnie od reprezentowanego ugrupowania – stwierdził Kosiniak-Kamysz.

Obecny na konferencji wiceprezes PSL, Dariusz Klimczak wyraził nadzieję, że w sprawie szczepień rządzący porozumieją się Naczelną Izbą Aptekarską. Jeśli podczas spotkania z rządem dojdzie do porozumienia, to farmaceuci i pielęgniarki zostaną uprawnieni wykonywania do szczepień. Według posła Klimczaka będzie można uznać to za sukces Koalicji Polskiej i Polskiego Stronnictwa Ludowego. Ludowcy we współpracy z organizacjami branżowymi, m. in. farmaceutów, Związkami Zawodowych Pielęgniarek i Położnych oraz Towarzystwem Naukowym Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy, postulowali to rozwiązanie od dłuższego czasu.

Ponadto, jeśli dotrze do Polski szczepionka, która nie będzie wymagała takich restrykcji technicznych i sanitarnych jak ta firmy Pfizer,  możliwym będzie uruchomienie szczepień w aptekach przez farmaceutów.

– Staraliśmy się być rzecznikiem wszystkich tych, którzy nie mogą doprosić się dziś odpowiedzi ze strony rządowej – podsumował spotkanie ws. szczepień poseł Dariusz Klimczak.

wideo: https://youtu.be/weZelu8LBJo