Koalicja Polska będąc środowiskiem politycznym dążącym do naprawy wymiaru sprawiedliwości zawarła porozumienie o współpracy z organizacjami osób pokrzywdzonych przez organy państwa – oświadczył na konferencji prasowej w Sejmie prezes PSL Władysław Kosiniak-Kamysz.

Koalicja Polska (PSL-UED-Konserwatyści) podpisała porozumienie z organizacjami osób pokrzywdzonych przez organy państwa wymiaru sprawiedliwości. – Jako polityczna reprezentacja będzie zgłaszać w tych sprawach odpowiednie projekty ustaw. Organizacje osób pokrzywdzonych przez organy państwa będą wskazywać kierunki. Będziemy kontynuować pracę okrągłego stołu, będziemy podejmować wszystkie działania, żeby sprawiedliwość znaczyła sprawiedliwość – wyjaśnił Władysław Kosiniak-Kamysz.

ℹ️ Czytaj więcej:

– Dzisiaj, kiedy minister Ziobro mówi o reformie to brzmi szyderczo. Z wymiarem sprawiedliwości w wolnej Polsce było różnie, wiele było i jest do zmian. Ale dzisiaj zniszczono to co nazywamy niezależnością sądów – władzę sądowniczą wynikającą z trójpodziału władzy, to co jest naturalne i oczywiste w demokratycznych państwach prawa w Europie – dodała przewodnicząca UED Elżbieta Bińczycka.

Przedstawiciel strony społecznej, Arkadiusz Kraska wskazał na konieczność wprowadzenia w Polsce możliwości składania skarg nadzwyczajnych.

– Skarga nadzwyczajna mogłaby być światłem w tunelu dla osób, które czekają na sprawiedliwość przebywających niesłusznie w zakładach karnych. Niestety, ta instytucja nie działa – stwierdził Arkadiusz Kraska.

– Od kilku lat możemy mówić o deformie prokuratury. To, co robi prokuratura krajowa na pewno nie można nazwać reformą – podkreśliła natomiast przedstawicielka Stowarzyszenia Przeciw Bezprawiu. – Jako stowarzyszenie i strona społeczna upominamy się o wybór powszechny prokuratora generalnego – oświadczyła Magdalena Kostuchowska.

Krzysztof Jędrasik ze Stowarzyszenia Niepokonani 2012 zaznaczył, że stowarzyszenie to od lat walczy z niesprawiedliwościami w postępowaniach administracyjnych. – Widzimy, że bez gwałtownych zmian, bez potrzeby możliwości odwołania i bez możliwości dokładnej kontroli tego, co jest w tych procesach, nie tylko administracyjnych, ale także w sądach, nie ma możliwości, aby obywatel czuł się panem we własnym kraju. I to musimy zmienić – powiedział Krzysztof Jędrasik.

W konferencji udział wzięła również przedstawicielka Stowarzyszenia Sprawiedliwości Społecznej. Irmina Dobrowolska zwróciła uwagę na sytuację lokatorów mieszkań, które zostały sprzedane „wraz z nimi”. – Jesteśmy przedstawicielami grupy spółdzielców, ok. 900 lokatorów, którzy wraz z mieszkaniami zostali sprzedani jednej osobie. Sprawa ciągnie się 11 lat. Prokuratura uznawała to za niską szkodliwość czynu – wskazała Irmina Dobrowolska.

Wystąpienia stowarzyszeń pokrzywdzonych przez wymiar sprawiedliwości to swoisty akt oskarżenia wobec władzy.

–  Dzisiejsze wystąpienia stowarzyszeń pokrzywdzonych przez wymiar sprawiedliwości to swoisty akt oskarżenia wobec władzy, która na sztandarach miała uzdrowienie wymiaru sprawiedliwości. Zamiast naprawy, okazało się jednak ono barbarzyńskim najazdem na wymiar sprawiedliwości – stwierdził wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski.

Wicemarszałek Sejmu dodał, że do 2015 r. wymiar sprawiedliwości miał wymiar korporacyjny, po 2015 r. został jednak wyłącznie polityczny. – Będziemy dążyć do tego, by stał się obywatelski – zapowiedział Piotr Zgorzelski.

Drugim akt oskarżenia wobec rządzących zdaniem posła PSL jest przewlekłości postępowań. Uzasadnił to statystykami, które pokazują, że czas oczekiwania na sprawiedliwość wyraźnie się wydłuża. – Rządzący obiecywali zlikwidować przewlekłość postępowań. On się jednak za rządów PiS wydłużył – podkreślił Piotr Zgorzelski.

Wicemarszałek Sejmu Piotr Zgorzelski poinformował o przygotowaniu projektu o sędziach i sądach pokoju. W sposób symboliczny złożył go do konsultacji społecznych na ręce byłego posła Jerzego Jachnika, człowieka od lat zaangażowanego w naprawę wymiaru sprawiedliwości.

wideo z konferencji: https://youtu.be/U8uOjt2lmJ8

więcej: https://www.psl.pl/koalicja-polska-zawarla-porozumienie-z-organizacjami-osob-pokrzywdzonych-przez-organy-panstwa/