– Cieszę się, że to właśnie w Centrum Nauki Kopernik możemy zaprezentować Kartę Dużej Rodziny oraz pierwszych partnerów, którzy się do niej włączyli- mówi minister pracy i polityki społecznej Władysław Kosiniak-Kamysz.

Już dzisiaj w programie uczestniczą: Centrum Nauki Kopernik, Muzeum Narodowe w Gdańsku i w Krakowie, Zamek Królewski w Warszawie, PKP Intercity, Przewozy Regionalne czy sieć supermarketów Alma. – Mam nadzieję, że kolejne prywatne firmy przyłączą się do programu i dzięki temu duże rodziny będą w realny sposób mogły odczuć ulgę w portfelach – mówi minister Kosiniak-Kamysz.

Lokalne karty działają od 2009 roku. Pierwsze wprowadzone zostały w Grodzisku Mazowieckim, Wrocławiu i Sandomierzu i cieszą się tam ogromnym zainteresowaniem. Karty posiada już 200 gmin. – Sukces lokalnych kart dużych rodzin utwierdza nas w przekonaniu, że takie wsparcie dużych rodzin jest rzeczywiście potrzebne – mówi minister Kosiniak-Kamysz.

– Byliśmy pierwszą gminą, która zdecydowała się wprowadzić kartę dla dużych rodzin. Nasze obawy związane z brakiem zainteresowania mieszkańców czy nadmiernym obciążeniem budżetu gminy okazały się niesłuszne. Dzisiaj widzimy, że karta jest ogromnym sukcesem i wierzę, że jej ogólnopolski odpowiednik będzie się cieszył takim samym powodzeniem – mówi Grzegorz Benedykciński, burmistrz Grodziska Mazowieckiego.

O Kartę Dużej Rodziny starać może się rodzina z minimum trójką dzieci bez względu na dochód. Wnioski składa się w gminie właściwej dla miejsca zamieszkania. Imienne karty z numerem PESEL wydawane są każdemu członkowi rodziny. Ogólnopolska Karta Dużej Rodziny jest uzupełnieniem lokalnych dla dużych rodzin.

Dokładny wykaz zniżek znajduje się na stronie rodzina.gov.pl i będzie na bieżąco aktualizowany.

Karta Dużej Rodziny: pytania i odpowiedzi

MPiPS