Kandydaci PSL do PE

W Poznaniu i Gorzowie Wielkopolskim odbyły się Konwencje Wyborcze Polskiego Stronnictwa Ludowego, podczas których zaprezentowano listy kandydatów w wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Liderem listy wielkopolskiej jest eurodeputowany Andrzej Grzyb. Na kolejnych miejscach znaleźli się: Andżelika Możdżanowska, Eugeniusz Grzeszczak, Wojciech Jankowiak, Zofia Szalczyk, Krzysztof Paszyk, Mirosława Kaźmierczak, Andrzej Kubiak, Andżelika Chojnacka oraz Marek Baumgart.

PSL kandydaci PE

Listę obejmującą województwa lubuskie i zachodniopomorskie otwiera Jolanta Fedak. Jako drugi wystartuje Jarosław Rzepa. Następne miejsca zajmują: Dorota Korczyńska, Maciej Szykuła, Jan Krawczuk, Czesław Fiedorowicz, Tomasz Kulinicz, Agnieszka Odachowska, Barbara Kucharska i Ryszard Mićko

Konwencje wyborcze odbyły się również w Opolu i Bydgoszczy. Z listy województwa dolnośląskiego i opolskiego startować będą: Ilona Antoniszyn-Klik, Włodzimierz Chlebosz, Jerzy Dulnik, Janina Janik, Antoni Konopka, Ewa Mańkowska, Tomasz Pilawka, Stanisław Rakoczy, Tadeusz Samborski, a także Halina Szymiec-Raczyńska.

„Jedynka” listy kujawsko-pomorskiej to Eugeniusz Kłopotek. Na liście są również: Ewa Mes, Piotr Petrykowski, Krzysztof Baranowski, Edyta Zakrzewska, Dariusz Kurzawa, Ewa Kierzkowska, Andrzej Owczarz, Magdalena Wichrowska oraz Zbigniew Sosnowski.

* * *

Podczas konwencji w Gorzowie wicepremier Piechociński skomentował w rozmowie z Radiem Zachód, zasady doboru kandydatów na listy ludowców: – PSL nie bierze celebrytów na swoje listy, tylko traktuje te wybory wyjątkowo poważnie. Polski nie stać na polityków w Parlamencie Europejskim, którzy nie wrośli silnie w polskie sprawy, nie dojrzeli w polityce, w działalności publicznej, w samorządzie. Nasza lista jest taka jaki jest PSL, odpowiedzialna, racjonalna, ludzi którzy dobrze służą swojej ziemi, wielokrotnie poddawali się osądowi w wyborach.

[Czytaj także: Wielkopolski punkt widzenia

PSL kompletuje listy do PE * Piechociński prezentuje kandydatów PSL]