Kandydaci do Sejmu i Senatu już zatwierdzeni

Odbywająca się w piątek 31 lipca 2015 Wojewódzka Konwencja Wyborcza PSL zatwierdziła listy kandydatów do Sejmu i Senatu RP.

Konwencja była doskonałą okazją do przypomnienia historii i liderów funkcjonującego już od 120 lat Ruchu Ludowego. Po krótkim wykładzie prof. dr hab. Tadeusza Wallasa na temat 120 lecia PSL osobom zasłużonym dla działalności Ruchu Ludowego w Wielkopolsce wręczono pamiątkowe medale.

Ważnym punktem konwencji było przedstawienie programu wyborczego, którym Polskie Stronnictwo Ludowe w Wielkopolsce będzie się kierować podczas kampanii wyborczej.

• Bezpieczeństwo, stabilizacja i odbudowa zaufania – nie dla radykałów w Polsce
  • Dialog dla Polski – w służbie Polsce lokalnej i samorządnej.
  • Polska z ofertą dla młodych, rodzin i starszych: godna praca, godne życie w Polsce, skuteczne wsparcie Polskich rodzin, solidarność pokoleń – aktywna jesień życia w Polsce z możliwością emerytury po 40 latach pracy.
  • Gospodarka – reindustrializacja, dobra energia i przewidywalne warunki działania dla polskiego przemysłu, rzemiosła oraz małych i średnich przedsiębiorstw –wyrównywanie szans z globalną konkurencją.
  • Rolnictwo – wysokiej jakości, zdrowa, polska żywność na polską kieszeń i źródło surowców dla biogospodarki – sektor strategiczny, konkurencyjny globalnie, rozwijany przez młodych. Bronimy polskiej ziemi i polskich lasów.

Konwencję zakończyło zaprezentowanie zatwierdzonych uprzednio list kandydatów na Posłów i Senatorów RP w poszczególnych okręgach. Liderem w okręgu 36 (kalisko-leszczyńskim) będzie Andżelika Możdżanowska- Senator RP, Sekretarz Stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów a jednocześnie Szefowa Sztabu Wyborczego PSL,
w okręgu 37( pilskim) pierwszy na liście znajdzie się Krzysztof Paszyk – Przewodniczący Sejmiku Województwa Wielkopolskiego, w okręgu 38( konińsko-gnieźnieńskim) liderem listy, podobnie jak w poprzednich wyborach parlamentarnych został Eugeniusz Grzeszczak- Wicemarszałek Sejmu RP, Poseł na Sejm RP, a w okręgu 39 (poznańskm) wieloletni samorządowiec, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Wojciech Jankowiak.

{AG}konwencja_parlament{/AG}