Już za tydzień II szczyt Ombudsmanów krajów Partnerstwa Wschodniego i Unii Europejskiej!

W dniach 20-21 lutego 2013r. w  Parlamencie Europejskim w Brukseli, z inicjatywy Posła do PE Andrzeja Grzyba, odbędzie się II szczyt Ombudsmanów krajów Partnerstwa Wschodniego i Unii Europejskiej

W środę 20 lutego odbędzie się posiedzenie Podkomisji Praw Człowieka(DORI), gdzie z inicjatywy Wiceprzewodniczącego Andrzeja Grzyba będzie miała miejsce dyskusja na temat roli Narodowych Instytucji Praw Człowieka spoza UE we wdrażaniu wytycznych ONZ na temat Biznesu i Praw Człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem krajów Partnerstwa Wschodniego.

Wiceprzewodniczący Podkomisji Praw Człowieka Andrzej Grzyb serdecznie zaprasza na Warsztat zorganizowany we współpracy z Europejską Grupa Narodowych Instytucji Praw Człowieka.Tematem warsztatu będzie rola Narodowych Instytucji Praw Człowieka spoza UE we wdrażaniu wytycznych ONZ na temat Biznesu i Praw Człowieka. Wydarzenie będzie miało miejsce w czwartek 21 lutego w Parlamencie Europejskim w Brukseli w sali ASP 5E3, od 9.15 do 12.00.

W  środę 20 lutego  w  posiedzeniu  wezmą udział członkowie Podkomisji Praw Człowieka (DROI), gościnnie będą uczestniczyć również członkowie Komisji ds. Wolności Obywatelskich, Sprawiedliwości i Spraw Wewnętrzne(LIBE), oraz przedstwiciele sześciu delegacji międzyparlamentarnej do krajów partnerstwa wschodniego, a także reprezentanci  zgromadzenia parlamentarnego Euronestu.

W czwartek natomiast podczas warsztatu zorganizowanego we współpracy z Europejska Grupa Narodowych Instytucji Praw Człowieka, gościem specjalnym będzie Minister Spraw Zagranicznych Radosław Sikorski,  Komisarz ds. Praw Człowieka Rady Europy- Nils Muiznieks a także przedstawiciele OBWE(Organizacja Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie) oraz OECD(Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju).

Materiały na temat Szczytu Ombudsmanów z 2011 roku

Szczyt Ombudsmanów w PE 17.10.2011:

www.andrzejgrzyb.eu – Szczyt Ombudsmanow w PE 17

Nagranie pierwszego w historii Szczytu Ombudsmanów:

www.andrzejgrzyb.eu – Szczyt Ombudsmanow – wideo

Pierwszy w historii szczyt Ombudsmanów krajów Partnerstwa Wschodniego oraz Unii Europejskiej, 17-18 października 2011, Bruksela:

www.andrzejgrzyb.eu – Pierwszy w historii Szczyt Ombudsmanow

Szczyt Ombudsmenów ( Rzeczników Praw Obywatelskich) Krajów Partnerstwa Wschodniego i UE:

www.andrzejgrzyb.eu – Miniszczyt Ombudsmenow Rzecznikow Praw Obywatelskich krajów Partnerstwa Wschodniego i UE