III Europejski Dzień Młodego Rolnika na targach Polagra Premiery

Zgodnie ze wcześniejszymi oczekiwaniami III Europejski Dzień Młodego Rolnika pomimo zimowej aury zgromadził tłumy zainteresowanych. Licznie przybyli głównie uczniowie szkół rolniczych, studenci oraz młodzi rolnicy, przedsiębiorcy rolni. Organizatorami imprezy byli Związek Młodzieży Wiejskiej w Wielkopolsce, Wielkopolska Izba Rolnicza oraz Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego.

Gośćmi honorowymi byli: W. Butra Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Grabowski członek Zarządu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego, Laurent Frantz Wiceprezes Europejskiej Rady Młodych Rolników (CEJA), Ireneusz Kozecki dyrektor Wielkopolskiej izby Rolniczej w Poznaniu. Przemawiający życzyli zebranym owocnych obrad, laureatom – elicie polskiego i europejskiego rolnictwa – satysfakcji z wykonywanej pracy, jednocześnie granulowali już odniesionych sukcesów.

Koordynator obrad – Mariusz Ciszak, prezes ZMW Wielkopolska  – witając dziś zebranych rolników  docenił ich codzienną trudną pracę. Wspomniał, iż podczas II Europejskiego Dnia Młodego Rolnika zostało opracowanych 10 postulatów dotyczących Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020, które to propozycje zostały ujęte w tezach przekazanych Komisji Europejskiej. Obecnie Związek Młodzieży Wiejskiej oraz Fiatal Gazdak Magyarorszagi Szovetsego AGRYA z Węgier wysuwa postulaty nt. przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. Przy czym podkreślają, iż pragną jednej, solidarnej Europy, opartej na równowadze w rozwoju.

Uwieńczeniem konferencji było rozstrzygnięcie  konkursu Innowacyjny Młody Rolnik 2012. Konkurs ten kierowany jest do  młodych rolników w wieku do 40. roku życia, którzy korzystając z funduszy europejskich zrealizowali w swoim gospodarstwie inwestycje poprawiające konkurencyjność. Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody pieniężne oraz listy gratulacyjne m. in. od Posła do PE Andrzeja Grzyba. Nagrodzeni zostali:

INNOWACYJNY MŁODY ROLNIK 2012 – kraj:

Miejsce 1. Paweł Szakiewicz, lat 25, z miejscowości Szyleny Kolonia w woj. warm. – mazurskim, gospodarujący na obszarze  58 hektarów, specjalizujący się w produkcji mleka oraz żywca wołowego – ma 100 sztuk bydła i jest właścicielem mlekomatow w Elblągu i Braniewie.

Miejsce 2. Sylwester Jaszczołt, 39 lat, z miejscowości Jaszczolty w woj. podlaskim, gospodarujący na obszarze 208 hektarów, specjalizujący się w produkcji mleka, ma 180 krów, średnia roczna sprzedaż to ponad 1,5 mln litrów mleka. Użytki rolne to pasze objętościowe, kukurydza.

Miejsce 3. Mateusz Gąd, 27 lat, z miejscowości Jezierzyce Koscielne  w woj. wielkopolskim, gospodarujący na obszarze 33 hektarów, specjalizujący się w uprawie kukurydzy, sorga na kiszonkę, mieszanek traw, roślin strączkowych oraz hodowli bydła mlecznego. Produkcja mleka wynosi 9 tysięcy kg mleka rocznie.

Wyróżnienie 1. Tomasz Obszański, 37 lat, z miejscowości Tarnogrod w woj. lubelskim, gospodarujący na obszarze 21 hektarów. Posiada gospodarstwo ekologiczne, specjalizuje się w uprawie zbóż, roślin okopowych, malwy, roślin jagodowych, warzyw, roślin oleistych, owoców.

Wyróżnienie 2. Agata Konieczna, z miejscowości Krzekotowice w woj. wielkopolskim. Gospodarująca na obszarze 24 hektarów, specjalizująca się w produkcja bydła mlecznego, roczna sprzedaż mleka wynosi 355 tysięcy litrów. Ponadto w gospodarstwie uprawia się zboża, kukurydzę, lucernę  i trawę.

INNOWACYJNY MŁODY ROLNIK 2012 – Wielkopolska

Miejsce 1.  Gospodarstwo Rolne Monika i Michał Nowakowie, Henrykowo, gmina Środa Wielkopolska, powiat średzki.

Miejsce 2.  Andrzej Szlachetka, Komorze Przybysławskie, gmina Żerków, powiat jarociński.

Miejsce 3.  Mariusz Głombicki, Borówiec, gmina Ostrowite, powiat słupecki.

Kilka słów o laureatach

Historia gospodarstwa rolnego Moniki i Michała Nowaków sięga wieku XVIII, kiedy gen. Jan Henryk Dąbrowski w zamian na zasługi przekazał swoim najlepszym żołnierzom 15 ha ziemi. Stąd wzięła się nazwa miejscowości, w której mieszkają państwo Nowakowie – Henrykowo. Przed wojną gospodarstwo liczyło 75ha, po wojnie tylko 15ha, gdyż dziadek państwa Nowaków był zmuszony do sprzedaży bądź wydzierżawienia pozostałych gruntów. W 2005r. gospodarstwo rolne liczyło 56ha. Obecnie liczy 91ha podzielonych łącznie na 6 pól, w czym 20 ha stanowi dzierżawę. Największe pole mierzy 33ha, a najmniejsze 5ha, przy czym najdalsza odległość do gruntu wynosi 6 km. Na terenie gospodarstwa uprawia się obecnie ponad 60 odmian cebuli oraz ziemniaki. Stąd też corocznie od 2003r. organizowane jest Święto Cebuli i Ziemniaka, w tym roku odbywające się po raz  10., podczas którego można zobaczyć na polach uprawnych doświadczalne hodowle warzyw. Państwo Nowakowie korzystali ze środków unijnych m. in. na utwardzenie placu o pow. 1200 metrów kw., budowę magazynu o pow. 250 metrów kw. Należy podkreślić, iż nowowybudowane budynki nawiązują do stylu pozostałych (najstarszy budynek pochodzi z 1912r.). Od roku 2011 jest to również gospodarstwo agroturystyczne. Ponadto gospodarstwo należy do Grupy Producentów Agro Faktor w Brzeziu. Państwo Nowakowie są absolwentami Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu,  mają 3 dzieci w  wieku szkolnym.

Podczas III Europejskiego Dnia Młodego Rolnika odbyły się liczne konferencje m. in. nt. Wspólnej Polityki Rolnej po 2013r., roli Funduszu Składkowego, ubezpieczeniowych instrumentów zarządzania ryzykiem w WPR.

Targi Polagra Premiery potrwają do niedzieli włącznie, bogaty repertuar, ciekawe wystawy i konferencje przyciągają całe rodziny, młodych rolników, przedsiębiorców rolnych, a w niedzielę specjalny cykl skierowany będzie do Nowoczesnych Gospodyń.

Oprac. S. Dachowska.

LINKI: