II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Życiu i Działalności Stanisława Mikołajczyka

Dnia 27 listopada 2012 roku Zespół Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Opatówku był gospodarzem II Ogólnopolskiego Konkursu Wiedzy o Życiu i Działalności Stanisława Mikołajczyka.

Organizatorzy konkursu: Zarząd Główny Towarzystwa im. Stanisława Mikołajczyka w Poznaniu, Starostwo Powiatowe w Kaliszu oraz Zespół Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Opatówku, zaprosili szkoły, których patronem jest premier rządu emigracyjnego, wicepremier i minister rolnictwa w Tymczasowym Rządzie Jedności Narodowej Stanisław Mikołajczyk. Patronat Honorowy nad konkursem objęli Poseł do Parlamentu Europejskiego – Andrzej Grzyb oraz Poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskiej – Józef Racki.

Konkurs miał na celu popularyzację idei Stanisława Mikołajczyka wśród młodego pokolenia, a także pogłębienie wiedzy o życiu i działalności wybitnego Polaka, przywódcy ruchu ludowego.

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wągrowcu, Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku oraz Zespół Szkół w Opatówku – to placówki, które wzięły udział w tegorocznym konkursie. Trzyosobowe drużyny zmagały się z pytaniami przygotowanymi przez Zarząd Główny Towarzystwa im. Stanisława Mikołajczyka w Poznaniu.

Konkurs przebiegał w dwóch etapach: pisemnym i ustnym. Do drugiego etapu zostało zakwalifikowanych sześcioro uczniów, tych którzy w części pisemnej otrzymali największą liczbę punktów. Drugi etap konkursu – ustny przebiegał w obecności licznie zgromadzonej publiczności, wśród której znaleźli się również posłowie na Sejm RP Józef Racki i Piotr Walkowski. Uczestnicy konkursu zaprezentowali bardzo wysoki poziom wiedzy. Znalazło to uznanie wśród członków komisji konkursowej, której skład stanowili: przewodniczący – Andrzej Skałecki, Wiceprezes Zarządu Głównego Towarzystwa im. Stanisława Mikołajczyka w Poznaniu oraz Justyna Urbaniak Wiceprzewodnicząca Rady Gminy i Miasta Stawiszyn /zarazem Prezes Zarządu Gminnego PSL w Stawiszynie/ i Michał Kraszkiewicz – przedstawiciel Starostwa Powiatowego w Kaliszu.

W kategorii zespołowej I miejsce zajęła reprezentacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 z Gniezna, natomiast w kategorii indywidualnej – I miejsce przypadło w udziale Szymonowi Czarneckiemu – uczniowi Zespołu Szkół z Opatówka.

Na uroczystości był obecny Wojciech Jankowiak – prezes Zarządu Głównego Towarzystwa im. Stanisława Mikołajczyka, pełniący jednocześnie funkcję Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego, który pochwalił młodzież za jej obszerną wiedzę o Patronie.

Dumni z uczniów byli również nauczyciele, którzy przygotowali ich do udziału w konkursie i przyglądali się konkursowym zmaganiom: Małgorzata Cytrycka, nauczycielka Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku, Kazimierz Rybczyński, nauczyciel Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wągrowcu, Leszek Walery, nauczyciel Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Gnieźnie oraz Małgorzata Rudowicz organizator konkursu w imieniu szkoły – nauczycielka Zespołu Szkół w Opatówku.

Konkursowi towarzyszyły: wystawa poświęcona Stanisławowi Mikołajczykowi – sprowadzona z Warszawy, z Muzeum Historii Polskiego Ruchu Ludowego, a także inscenizacja przygotowana przez Małgorzatę Rudowicz, nauczycielkę języka polskiego, w wykonaniu uczniów Zespołu Szkół im. Stanisława Mikołajczyka w Opatówku, w której nawiązano do przesłania Patrona: „ Zostańcie wierni wierze swoich ojców i tradycji wolnościowej narodu polskiego!”.

II Ogólnopolski Konkurs Wiedzy o Życiu i Działalności Stanisława Mikołajczyka był również okazją do rozmów dotyczących współpracy szkół im. Stanisława Mikołajczyka. W spotkaniu, podczas którego omawiano sposoby współpracy, uczestniczyli nauczyciele oraz przedstawiciele instytucji i organizacji, którym bliska jest idea „Człowieka Sprawy Narodowej” – Stanisława Mikołajczyka.

Należy zaznaczyć, że pierwszy konkurs wiedzy o Stanisławie Mikołajczyku odbył się w 2011 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.

GALERIA FOTOGRAFII:

Fot. Agnieszka Figiel