Elżbietę Kliber – Kierownika Biura Powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Pile, Jerzego Markowskiego – Kierownika Zespołu Doradczego Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Pile, Irenę Baczyńską – Kierownika Placówki Terenowej Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Pile, Zdzisława Andrzejczaka – Prezes Powiatowego Zarządu Rolników, Kół i Organizacji Rolników, wójtów oraz burmistrzów z powiatu pilskiego. Oczywiście najważniejsi byli obecni rolnicy, bo to dla pogłębienia ich wiedzy to spotkanie zostało zorganizowane. Tematem przewodnim forum był „Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020”.
Foto

Na wstępie głos zabrał starosta pilski Mirosław Mantaj. Przedstawił charakterystykę rolniczą powiatu, wskazał pozytywne cechy, które mogą się przyczynić do rozwoju gospodarstw ale i pewne aspekty, które wymagają poprawy. Do tych drugich należą przede wszystkim: zmniejszenie udziału zbóż w strukturze agrarnej, zwiększenie pogłowia bydła a przez to większe wykorzystanie bazy paszowej, zwiększenie procentu dróg utwardzonych, skanalizowanie wsi, przeciwdziałanie wieloletnim zaniedbaniom melioracji wodnej, stworzenie powiązań między producentami a przetwórcami.

Następnie wystąpił gospodarz gminy Ujście Burmistrz Henryk Kazana. Krótko przedstawił gminę, jej uwarunkowania rolnicze i przemysłowe. Za wykorzystanie środków z PROW 2007-2013 gmina została laureatem nagrody „HIT 2013”. Życzył owocnych obrad. Jako samorządowiec żałuje, iż w nowym PROW, tak mało pieniędzy będzie na rozwój infrastruktury.

Pan Jerzy Kado powiedział na co Sejmik Województwa przeznacza pieniądze w sektorze rolnictwa. Są to drogi dojazdowe do pól oraz stawy. W tym roku mniej pieniędzy na te inwestycje. Jeśli chodzi o rzekę Noteć, to mają być przeznaczone w tym rozdaniu duże pieniądze, więc może uda się nam uporać problemem wylewów. Stwierdził, że jest spokojny o rolnictwo w powiecie, bo chociażby w rankingu 100 najlepszych krów, aż 10 pochodzi z terenów pilskich. Poinformował, że walczy o większe pieniądze dla doradców. W PROW będzie dużo pieniędzy na rozwój innowacyjnej gospodarki i doradcy będą tu bardzo potrzebni.
Foto

Kierownik Zespołu Doradczego WODR Jerzy Markowski zaczął omawiać dokonania doradców z powiatu w roku 2013. Niestety już na początku swojego wystąpienia zasłabł i został odwieziony do szpitala.

Po przerwie wznowiono obrady. Marek Beer przedstawił założenia PROW na lata 2014-2020. Polska otrzyma o 8% więcej pieniędzy niż poprzednio, mimo że budżet Unii na WPR zmniejszył się o 12%. Średnia ilość dopłat na 1 ha to 240 euro, finansowana z budżetu unijnego. Jeśli chodzi o pomoc rolnictwu, to Urząd Marszałkowski dotuje spółki wodne. Od 2009 roku przekazano 5 mln złotych. Wielkopolska jest liderem jeśli chodzi o grupy producentów. Powstało 422 grup producentów rolnych oraz 42 grup producentów owoców i warzyw. 1244 wsi uczestniczy w programie odnowy wsi. Warto korzystać z tego programu, dotacja wynosi do 30 tys. zł. Stworzono sieć dziedzictwa kulinarnego. 23 marca w Sali Ziemi odbędzie się podsumowanie konkursu Wielkopolski Rolnik Roku. Zapraszamy serdecznie.

Andrzej Bobrowski przedstawił sprawozdanie z działalności Agencji Rynku Rolnego. Omówił najważniejsze programy: „Szklanka Mleka”, „Owoce w Szkole” , „Pomoc dla najuboższych”. W ramach pomocy de minimis funkcjonuje program dopłaty do kwalifikowanego materiału siewnego. W 2014 r. jest do wykorzystania 99 mln zł. Korzysta z niego 16 tys. rolników.

Kwotowanie produkcji mleka: o 11% wzrosła kwota. Liczba dostawców zmniejszyła się o 60%. Średnia kwota przypadająca na 1 producenta to 69 tys. kg. (Niemcy około 370 tys, Francja około 350 tys.) Koniec kwotowania produkcji mleka w kwietniu 2015. Zacznie funkcjonować tzw. pakiet mleczny. Promocja produktów polskich na rynkach azjatyckich i w USA. Promowanie znaków jakości.
Foto

Główny temat forum omówił Piotr Łykowski – Dyrektor Oddziału Regionalnego ARiMR w Poznaniu. Na wstępie zaznaczył, iż operujemy na projekcie PROW ze stycznia 2014, a już wiadomo, że mają być uwzględnione sugestie zmian przekazywane przez rolników i organizacje rolnicze. Zanim jednak przeszedł do meritum zagadnienia, przedstawił wykorzystanie środków z PROW 2007 – 2013, a także wypłaty bieżących dopłat w rozbiciu na kraj, województwo i powiat. Tegoroczna premia na „Ułatwienie startu młodym rolnikom” ma być podwyższona do kwoty 100 tys. zł i działać na starych zasadach. Natomiast od 2015 nowe zasady, czyli między innymi brak możliwości uzupełnienia wykształcenia rolniczego. W nowym PROW mamy inne podejście np. w kwestii wykorzystania środków na modernizację. Celem nadrzędnym będzie poprawa konkurencyjności gospodarstw. Wparcie dla gospodarstw trwałych ekonomicznie. Najsłabsze i najmocniejsze gospodarstwa nie będą mogły korzystać z tego wsparcia. Najprawdopodobniej progiem będzie sprzedaż powyżej 150 tys. euro. Nie będą dotowane gospodarstwa drobiarskie. Dotowane natomiast będą inwestycje mające wpływ na podniesienie jakości produktu oraz przyjazne dla środowiska. Pewnym priorytetem będzie współużytkowanie maszyn. Widzi się potrzebę wsparcia sektora mleczarskiego oraz owoców i warzyw. Wsparcie również dla sektora mięsa wieprzowego i wołowego. Wymusza to sytuacja na rynku. Wspierani będą producenci zwierząt a szczególnie wspierana ma być produkcja prosiąt.

Premia dla młodych rolników tylko dla osób, które rozpoczną działalność rolniczą i posiadają kwalifikacje rolnicze. Wypłata w dwóch ratach: pierwsza 80% i druga 20%. Zachętą dla młodych rolników jest propozycja otrzymania o 25 % większego wsparcia bezpośredniego przez okres 5 lat. Planuje się wsparcie dla małych gospodarstw, czyli dla takich które produkują na własne potrzeby. Jest propozycja premii 60 tys. zł na zorganizowanie np. sprzedaży bezpośredniej. Przetwórstwo i marketing produktów – kwota mniejsza, bo do 2 mln zł. Gospodarstwo też będzie mogło skorzystać z tego wsparcia do kwoty 200 tys. zł. Premia dla osób prowadzących dodatkową działalność pozarolniczą w kwocie 100 tys. zł. Przewiduje się inne zasady funkcjonowania ONW od 2017 r. Zalesianie gruntów rolnych – środki na premię na zalesianie i premia za pielęgnację przez okres 12 lat. Programy rolnośrodowiskowo – klimatyczne: Mniej pakietów, mniejsza ilość hektarów, do których będzie dopłata. Zostaje stworzona możliwość dopłaty do usług. Wymóg świadczenia usług 2 lata przed złożeniem wniosku. Będą także środki na zapobieganie występowaniu klęsk. Będą mogły skorzystać z nich między innymi spółki wodne.
Foto

Następnie rolnicy zaczęli zadawać pytania szczegółowe, na które Dyrektor ARiMR udzielił odpowiedzi.

Tematem, który wywołał duże emocje jest sytuacja na rynku trzody chlewnej. Informacja o znalezienia przypadku ASF na ternie Polski spowodowała gwałtowny spadek cen, a także zaniepokojenie o zdrowie ludzi. Powiatowy Lekarz Weterynarii wyjaśnił, że choroba jest niegroźna dla ludzi, niestety w 100% śmiertelna dla świń. Nie ma możliwości zablokowania dostaw z państw, w których choroba nie występuje. Prawdopodobnie sytuacja wyjaśni się za 2 tygodnie.

Na tym forum zakończono a uczestnicy udali się na obiad. W ramach promocji polskich grzybów podano krem z pieczarek oraz do wyboru zupę gulaszową.

Wszystkim dziękujemy za przybycie i czynny udział.

Beata Górecka
Biuro WIR w Pile