Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska z udziałem Senator Andżeliki Możdżanowskiej oraz Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego

W dniach 2-3 marca 2012 r. w Dworze Myśliwskim Ustronie w Ustroniu Wielkopolskim (gmina Łęka Opatowska, powiat kępiński) odbyło się Forum Regionalne Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Podczas Forum odbyły się specjalistyczne wykłady dla członków Sieci z zakresu produktów regionalnych i lokalnych, aspektów sanitarnych i weterynaryjnych produkcji żywności tradycyjnej oraz lokalnej. Była także możliwość wymiany doświadczeń oraz dyskusji na temat funkcjonowania Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

 

W dniu 3 marca 2012 r. w Dworze Myśliwskim Ustronie zostały zorganizowane warsztaty kulinarne dla restauratorów oraz właścicieli innych obiektów gastronomicznych zrzeszonych w Sieci, których celem była promocja mięsa i wyrobów z mięsa wieprzowiny złotnickiej.

W pierwszym dniu Forum zostały także wręczone certyfikaty członkowskie Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska przez Pana Krzysztofa Grabowskiego – Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego oraz Panią Andżelikę Możdżanowską – Senator RP. Do grona podmiotów zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyły dwa podmioty: Restauracja Waga w Poznaniu oraz Winnica Talary w Gostyniu. Aktualnie Sieć zrzesza 38 podmiotów.

Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage), której celem jest wskazanie konsumentom i turystom właściwej drogi do odnalezienia lokalnej i regionalnej żywności w Europie.

 

GALERIA FOTOGRAFII:

 

Autor:

Mateusz Sieradzki
Asystent Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego