Biegli dla Nikoli

Dziś przed południem ponad trzy tysiące zawodników z kraju i zagranicy stanęło na starcie biegu „10 km Szpot Swarzędz”. Biegaczom jak co roku kibicował wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia. Wziął też udział w aukcji charytatywnej na rzecz chorej Nikoli. Udział w biegu wział również Wicedyrektor WFOŚ, kandydat w wyborach do PE Marek Baumgart.

Udział w biegu to sportowe wyzwanie, okazja do spotkania znajomych i ciekawa forma spędzenia wolnego czasu, ale również pomoc. Tradycyjnie już sportowcy biegli w szczytnym celu, zbierali pieniądze na leczenie 6 – letniej Nikoli, mieszkanki Swarzędza. Dziewczynka od ponad trzech lat walczy z rakiem. Wiele miesięcy swojego życia spędza w szpitalach. Ostatnio znowu nastąpił nawrót choroby. Teraz czeka ją leczenie za granicą, które jest bardzo kosztowne. Każdy kto przyszedł dzisiaj na swarzędzki rynek, mógł pomóc Nikoli i wziąć udział w aukcji charytatywnej.

GALERIA FOTOGRAFII

Licytowano prace plastyczne przygotowane przed podopiecznych Stowarzyszenia Przyjaciół Dzieci Specjalnej Troski im. Leszka Grajka w Swarzędzu. Abstrakcyjne obrazy zostały wykonane w najróżniejszych technikach i cieszyły się dużym zainteresowaniem. Licytowali także sportowcy. Jeśli już o nich mowa, dla kronikarskiego porządku podajemy, że jako pierwszy na metę przybiegł Kenijczyk Mark Launen Kwalia, a wśród kobiet najlepszą okazała się Karolina Górna, mieszkanka Kalisza.