BANKI SPÓŁDZIELCZE ZRZESZONE
W PARLAMENCIE EUROPEJSKIM

W dniu 17 marca 2015 r., na zaproszenie posła Andrzeja Grzyba, brukselską siedzibę Parlamentu Europejskiego odwiedziła 21 osobowa reprezentacja polskich banków spółdzielczych zrzeszonych w Spółdzielczej Grupie Bankowej – Bank S.A. w Poznaniu.

Delegacja przybyła do Brukseli m.in. w związku ze spotkaniem z Międzynarodowym Komitetem Banków Ludowych z/s w Brukseli. Uczestnikami delegacji byli członkowie Rady Nadzorczej oraz Rady Zrzeszenia SBG-Banku S.A. w Poznaniu. SGB-Bank pełni funkcję banku zrzeszającego dla 205 banków spółdzielczych. Delegacji przewodniczył Wiceprezes Zarządu SGB-Bank S.A. w Poznaniu Adam Skowroński. Ponadto w spotkaniach udział wzięli przedstawiciele Rady Nadzorczej SGB: Władysław Dymek – Prezes Zarządu BS w Czarnkowie, Marek Byzdra – Prezes Zarządu BS Ziemi Łowickiej w Łowiczu, Roman Dawidowski – Prezes Zarządu BS w Sierakowicach, Marek Banaszak – Prezes Zarządu BS w Gostyniu, Zdzisław Inglot – Prezes Zarządu BS Bełchatowie, Aleksander Brzeźniakiewicz- Prezes Zarządu BS w Gryfinie, Olesław Wałowski – Prezes Zarządu BS w Zagórowie, Waldemar Zieliński – Prezes Zarządu BS w Toruniu. Radę Zrzeszenia reprezentowali: Elżbieta Nowakowska-Akkermans – Prezes Zarządu BS w Dzierżoniowie, Krystyna Tomaszunas – Prezes Zarządu BS w Wejherowie, Halina Radziejewska – Prezes Zarządu BS w Kowalu, Jadwiga Garstka – Prezes Zarządu BS w Gąbinie, Wiesława Radziak- Prezes Zarządu BS w Nadzarzynie, Adam Rydlewicz – Prezes Zarządu BS w Witkowie, Piotr Pniewski – Prezes Zarządu BS w Raciążu, Jan Pluta – Prezes Zarządu  BS w Krotoszynie, Zbigniew Górny – Prezes Zarządu GBS w Międzyrzeczu, Edmund Kowalski  Prezes Zarządu BS w Grodzisku Wlkp. Ponadto w czasie spotkań   reprezentowany był również francuski Credit Cooperatif przez Karola Sachsa – Wiceprezesa Rady Nadzorczej oraz Bankowy Ośrodek Doradztwa i Edukacji Sp. z o.o. przez Małgorzatę Palmę.

Podczas wizyty, uczestnicy mieli możliwość wysłuchania wykładu na temat Unii Europejskiej oraz struktur i zasad funkcjonowania Parlamentu Europejskiego. Mieli oni również okazję przyjrzeć się funkcjonowaniu instytucji oraz zapoznać się z bieżącą tematyką podejmowaną w debatach. Jednym z punktów programu było spotkanie z posłem Andrzejem Grzybem, który poinformował o bieżących pracach podejmowanych w Parlamencie Europejskim, a następnie zachęcił do dyskusji na tematy nurtujące gości.

Spółdzielcy mieli okazję zobaczyć salę plenarną PE w Brukseli, a wizytę zakończyło pamiątkowe zdjęcie na tle wszystkich flag krajów Unii Europejskiej.

GALERIA ZDJĘĆ

Opracowali Marzena Sokalska i Borys Brzeziński

źródło:  andrzejgrzyb.eu/banki-spoldzielcze-zrzeszone-w-poznaniu-w-parlamencie-europejskim/