Kulminacja obchodów jubileuszu Śliwnik miała miejsce w sobotę i rozpoczęła się przy pałacu, którego obecnymi właścicielami są Aleksandra i Andrzej Rogowscy. Od kilku lat obiekt poddawany jest intensywnym pracom renowacyjnym, dzięki czemu udało się przywrócić mu dawną świetność. Na tle zabytku wykonano pamiątkową zbiorową fotografię, na której mógł się znaleźć każdy chętny Śliwniczanin.

Ważnym punktem uroczystości była eucharystia z udziałem Ks. Biskupa Edwarda Janiaka, który wspólnie z wiernymi modlił się w intencji zmarłych oraz żyjących mieszkańców wsi. Po mszy świętej przy tzw. „Krakusie” , w pobliżu przydrożnego krzyża  odsłonięto poświęconą przez biskupa oraz duszpasterza parafii, ks. kanonika Sławomira Nowaka, tablicę pamiątkową. Aktu przecięcia wstęgi dokonali: burmistrz Bożena Budzik, sołtys Śliwnik Mieczysław Kowalczyk, mieszkaniec wsi Wiesław Szyszka oraz przedstawiciele jej najmłodszego pokolenia. Pod tablicę wkopano sporządzony i podpisany przez mieszkańców akt jubileuszowy, który ma być „historycznym dowodem wydarzeń, jakie się w 600-lecie jubileuszu wsi dokonywały.”

Jubileusz był okazją do uhonorowania również najstarszych mieszkańców Śliwnik – dla sześciorga z nich: Edmundowi Bochyńskiemu, Wandzie Karbowej, Irenie Kowalskiej, Marii Kowalskiej, Weronice Sztukowskiej oraz Jerzemu Wawrzyniakowi przygotowano listy gratulacyjne, które odebrali osobiście, bądź też ze względu na zły stan zdrowia przekazano członkom ich rodzin.

Zebranym na festynie jeszcze raz przedstawiono krótką historię Śliwnik, którą zaprezentował Jerzy Wojtczak a mieszkanka wsi Marta Danielak przypomniała treść wmurowanego pod pamiątkową tablicą przy krzyżu aktu jubileuszowego. Poproszono również księdza biskupa, by pobłogosławił teren.

Ukoronowaniem wszystkich uroczystości był występ biesiadny śląskiego zespołu Servoos, zabawa taneczna, animacje dla dzieci oraz prawdziwie swojski poczęstunek.

Źródło i galeria fotografii: http://www.krzysztofgrabowski.eu