Jubileusz przystąpienia Polski do Unii Europejskiej rozpoczął się wcześnie rano. Sprzed Starostwa Powiatowego w Kaliszu wyruszyli rowerzyści, dla których metę przygotowano na tamie w Murowańcu. Tam też zorganizowano pozostałe zmagania.

Na mecie Biegu 10-lecia stanęło kilkadziesiąt osób, które miały do pokonania 10 kilometrów wokół zbiornika. Równie dużą popularnością cieszył się nordik- walking. Do gminy Koźminek przyjechali miłośnicy chodzenia z kijkami z powiatów kaliskiego, ostrowskiego, konińskiego, sieradzkiego i Kalisza.

Jednak najwięcej osób i to młodych wystartowało w rolce kolarskiej. W czasie jubileuszu rozegrano Powiatowy Finał Mistrzostw w tej bardzo popularnej w powiecie kaliskim dyscyplinie sportu. Przez ostatnie miesiące odbywały się eliminacje a w nich wzięło udział ponad 300 gimnazjalistów ze szkół wszystkich gmin powiatu kaliskiego. Mistrzów wyłoniono pod czujnym okiem Bronisława Krakusa, niestrudzonego propagatora jazdy na rowerze.

Po zmaganiach sportowych posadzono 10 drzew. Klony zwyczajne mają przypominać o minionej dekadzie, która dla Polski była okresem dynamicznego rozwoju. Drzewa posadziła m.in. Wiktoria, która urodziła się 1 maja 2004 roku. dziewczynce pomogli Andrzej Grzyb, poseł do Parlamentu Europejskiego oraz Marek Baumgart, wiceprezes Wojewódzkiego Funduszy Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Kolejne drzewa wsadzili poseł Józef Racki, Andrzej Miklas, wójt gminy Koźminek i radni powiatu.

W dniu polskiej akcesji do Unii Europejskiej w powiecie kaliskim urodziło się czworo dzieci. Troje z nich przyjęło zaproszenie organizatorów na obchody jubileuszu. Obecni nad zbiornikiem w Murowańcu Wiktoria, Kacper i Paweł otrzymali od Andrzeja Grzyba, posła do PE i szefa PSL w Wielkopolsce, urodzinowe prezenty.

Powiatowe Obchody X-lecia wejścia Polski do Unii Europejskiej dały też możliwość sprawdzenia wiedzy najmłodszych mieszkańców powiatu kaliskiego o Wspólnocie. 5 uczestników musiało odpowiedzieć na pytania dotyczące flagi, ilości posłów w Parlamencie Europejskim, reprezentanta Wielkopolski w Brukseli czy budżet UE. Wszyscy otrzymali upominki. Quiz poprowadził redaktor Paweł Figiel.

Na koniec odbył się pokaz udzielania pierwszej pomocy przygotowany przez strażaków z OSP Opatówek.

Sportowy piknik zorganizowało Starostwo Powiatowe w Kaliszu oraz Urząd Gminy w
Koźminku.