Wielkopolskie wędliny z certyfikatami
Blisko 150 gatunków wyrobów wędliniarskich zostało zgłoszonych do konkursu „Wielkanoc – Mięsne Święta – Polska Tradycja”. Dziś najlepsze specjały nagrodzono certyfikatami jakości. Jednym z członków kapituły był wicewojewoda wielkopolski Przemysław Pacia
Głównym celem konkursu jest popularyzowanie wyrobów produkowanych z najwyższej jakości mięsa w oparciu o tradycyjne, wielkopolskie receptury i technologie. Kiełbasa biała parzona, szynka rolka, polędwica wędzona czy ogonówka to tylko niektóre mięsne specjały goszczące na wielkanocnych stołach i nie tylko. Właśnie te mięsne kulinarne smakołyki były oceniane przez dwie kapituły: konsumencką i specjalistyczną. Doceniano m.in. walory smakowe, wygląd, cechy zewnętrzne.
– Dziś wiele wyrobów mięsnych jest naszpikowana chemicznymi dodatkami i utrwalaczami. Mają sztuczne barwniki i wiele zamienników. Ważne, żebyśmy promowali wędliny produkowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami w oparciu o naturalne, dobrej jakości składniki. Temu służy właśnie ten konkurs, który promuje wielkopolską, bogatą tradycję kulinarną – powiedział wicewojewoda Przemysław Pacia.
Certyfikaty Jakości Wędlin Tradycyjnych Regionalnych zostały przyznane już po raz ósmy. Nagrodzone firmy, będą mogły wykorzystywać je w komunikacji marketingowej. Organizatorami konkursu są: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza, Wielkopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie.
Źródło: www.pacia.com.pl