Jak wynika ze wszelkich statystyk w polskich kuchniach często sięgamy po kurczaki, coraz więcej spożywamy mięsa indyka ale wciąż niedoceniane jest mięso kaczek i gęsi, które przecież królowało na szlacheckich stołach i jest ważnym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Panuje powszechne przekonanie, że mięso kacze oraz gęsinę trudno jest przygotować. Organizatorzy Pikniku poprzez przygotowane degustacje oraz porady kulinarne starali się przekonać odwiedzających stoisko, że warto sięgać po mięso drobiowe ze względu na jego walory smakowe oraz wartość odżywczą. Dla gości Pikniku zostały przygotowane degustacje następujących potraw: gęś na ciepło z sosem z leśnych grzybów, kotlet devolue z piersi kurczaka z dodatkami, kaczka pieczona nadziewana, galantyna z mięsem drobiowym, sałatka z kurczaka, paszteciki z mięsem drobiowym, rolada z kurczaka ze szpinakiem oraz zupy czernina, gulasz z żołądków oraz gulasz na mięsie drobiowym. Każdy, kto odwiedził stoisko Pikniku Drobiowego mógł nie tylko spróbować drobiowych przysmaków ale także dowiedzieć się jak je przygotować oraz zaopatrzyć się w przepisy i publikacje dotyczące mięsa drobiowego.
Dla wszystkich, którzy chcieli sprawdzić swoją wiedze z zakresu hodowli drobiu organizatorzy przygotowali konkurs, w którym wygrać można było mrożoną gęś. Konkursy czekały także na najmłodszych, którzy chętnie rysowali i kolorowali obrazki z motywami kur, kaczek i indyków. Degustacją towarzyszyły występ artystyczny Kapeli z Żegocina.
Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.