Ta część konkursu odbyła się na terenie Muzeum Archeologicznego w restauracji Muzealna przy Starym Rynku w Poznaniu. Oceny produktów dokonała kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie. Laureaci etapu wojewódzkiego wezmą udział w finale krajowym konkursu, który odbędzie się podczas targów Smaki Regionów na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Do konkursu w kategorii na najlepszą potrawę zakwalifikowanych zostało 5 ekip wyłonionych spośród członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Ta część konkursu odbyła się na scenie na Starym Rynku.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego przykłada dużą uwagę do popularyzacji żywności wysokiej jakości pochodzącej z naszego regionu. Na terenie Wielkopolski przeprowadza się rocznie ponad 30 imprez w ramach cyklu „Smaki Regionów”, promujących lokalną żywność wśród konsumentów. Mamy się czym pochwalić także pod względem ilości produktów zarejestrowanych na Liście Produktów Regionalnych i Tradycyjnych MRiRW – z Wielkopolski pochodzi ich 89, co daje nam pod tym względem piąte miejsce w kraju.
Ważną rolę odgrywa również Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, która jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Prowadzi ona działania mające na celu rozwój turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności wysokiej jakości. Działania te obejmują przedsiębiorstwa związane z sektorem żywności, tj. gospodarstwa rolne i rybackie, sklepy farmerskie, gospodarstwa agroturystyczne, zajazdy i restauracje serwujące dania regionalne. Zainteresowanie członkostwem w Sieci cieszy się rosnącą popularnością, o czym świadczy choćby wzrastająca liczba miejsc oznaczonych charakterystyczną niebieską tabliczką.
Źródło: http://www.krzysztofgrabowski.eu