Podsumowanie wizyt studyjnych w Parlamencie Europejskim

, , , ,

Sesje Plenarne w Strasburgu, posiedzenia grup i komisji, spotkania z politykami ze wszystkich krajów członkowskich i współpracujących – tak wygląda codzienność w Parlamencie Europejskim. Jednak w napiętym grafiku Andrzej Grzyba, wielkopolskiego reprezentanta w Brukseli, jest także czas na spotkania z mieszkańcami regionu, którzy na zaproszenie swojego deputowanego licznie odwiedzają stolicę zjednoczonej Europy. Od początku obecnej kadencji w Brukseli gościło już 1080 osób. W poprzednich pięciu latach było to prawie 2,5 tysiąca gości.

wyjazd-studyjny-andrzej-grzyb DSC_1628 DSC_1585

Wielkopolanie, którzy przyjeżdżają na zaproszenie Andrzeja Grzyba, współprzewodniczącego polskiej delegacji PO- PSL, mogą liczyć na sporo atrakcji. Każdy wyjazd jest precyzyjnie zaplanowany i pomyślany tak by goście szefa wielkopolskich Ludowców mogli zobaczyć Belgię, Brukselę i oczywiście z bliska przyjrzeć się pracy swojego przedstawiciela w Parlamencie Europejskim. – Od pierwszego dnia wizyty, a ta najczęściej trwa trzy dni, grafik naszych gości jest wypełniony od świtu do nocy – zdradza Borys Brzeziński, asystent Andrzeja Grzyba w Brukseli. – Zaczynamy od zwiedzania samej Brukseli. Tutaj obowiązkowo Pałac Królewski, zachwycający przepychem i architekturą Grand – Place i oczywiście symbol miasta czyli Manneken PiS czyli sikający chłopiec oraz Katedra Świętego Michała i Świętej Guduli

Miasto to mozaika kulturowa, ale też architektoniczna, społeczna i religijna. Każda uliczka zaskakuje niezwykłością przypominającą o długiej i bogatej historii a przy okazji mówi, że to nowoczesne i tętniące życiem miasto, w którym zapadają najważniejsze dla Europy decyzje. Jednak na tym nie koniec. Belgia, choć niewielka, ma także sporo innych miejsc godnych uwagi i oczywiście odwiedzenia. – Dlatego nasi goście mają okazję zobaczyć poprzecinaną niezliczoną ilością kanałów Brugię, której ścisłe centrum wpisane jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO – zdradza Łukasz Wilkosz, drugi z asystentów Andrzeja Grzyba. – Punktem obowiązkowym jest także położona nad Morzem Północnym Ostenda. Ulubione miasto weekendowych wypadów Belgów. Nic dziwnego, miasto słynie z mola, piaszczystej plaży i charakterystycznej zabudowy.

GRZYB, Andrzej (EPP, PL); visitors' group IMG-20160630-WA0002 DSC_1607

Drugi dzień kończy wspólna kolacja. Spotkanie jest okazją do prezentacji wszystkich gości i wyjaśnieniu kim są oraz czym zajmują się na co dzień. Najczęściej goście są zaskakiwani ponieważ przedstawia ich sam gospodarz, który zawsze doskonale wie kogo aktualnie gości. Najczęściej kolacja jest okazją do zawarcia bliższych znajomości i zakończenia dnia długim spacerem po nocnej Brukseli. Osoby, które przyjmują zaproszenie Andrzeja Grzyba do udziału w wyjeździe studyjnym, po najważniejszych miastach oprowadza niestudzona Maria Kozińska, Polska od lat mieszkająca w Belgii i studnia wiedzy o tym kraju, jego historii, zabytkach, obyczajach i ciekawostkach. Jednak już po Parlamencie Europejskim gości oprowadza Andrzej Grzyb. – Wizyta w miejscu, w którym sprawuję mandat ma być okazją by bliżej poznać funkcjonowanie samego Parlamentu Europejskiego, systemu pracy jaki tu obowiązuje, ale także zobaczenia miejsc znanych z medialnych przekazów – mówi eurodeputowany.

Czyli hall z flagami wszystkich krajów członkowskich, na tle których fotografują się najważniejsi politycy, ale także goście posła czy salę obrad. – Dzięki temu mieszkańcy Wielkopolski mają okazje poczuć, że decyzje, które zapadają w Brukseli mają realny wpływ na ich życie. Zdarza się, że osoby, które odwiedziły PE w ramach wyjazdu studyjnego wracają na staż. I to jest niezwykle miłe – podsumowuje Andrzej Grzyb.

W 2016 roku w Brukseli, na zaproszenie współprzewodniczącego polskiej delegacji PO- PSL, gościło 217 osób. Od początku kadencji to już 1080 Wielkopolan. W latach 2009 – 2014 było to 2 410 osób.

Rok 2016:

Wizyta młodzieży zwycięzców wielkopolskich konkursów i olimpiad 2016 06 27-29·  Wizyta sympatyków Tygodnika Nowego, Stowarzyszenia ,,Dajmy Szanse Naszym” oraz· działaczy OZPN Piła 2016 06 01-02  Wizyta laureatów wielkopolskich konkursów i olimpiad 2016 05 02-04·  Wizyta przedstawicieli wielkopolskich środowisk prawniczych 2016 04 21·  Wizyta liderów społeczeństwa obywatelskiego Wielkopolski 2016 04 04-06· Rok 2015 – 535 osób  Seminarium studentów Uniwersytetu Ekonomicznego z Poznania, Bruksela, 2015 12 06-08·  Wizyta Wydziału nauk Politycznych i Dziennikarstwa UAM, Strasburg 2015 09 07-09·  Wizyta Wielkopolskiej Izby Rolniczej, Bruksela 2015 09 07-08·  Wizyta przedstawicieli samorządów terytorialnych z Północnej Wielkopolski, Strasburg (05.07-· 07.07)  Wizyta grupy ze Zbąszyna, Bruksela (07.07)·  Wizyta radnych z Sejmiku Wielkopolskiego, Bruksela (02.07)·  Wizyta laureatów i zwycięzców młodzieżowych konkursów, Bruksela (30.06-02.07)·  Wizyta przedsiębiorców z Południowej Wielkopolski, Bruksela (22.06-24.06)·  Wizyta grupy z Ostrowa Wielkopolskiego, „Kasprowiczanka”, Bruksela (11.06)·  Wizyta grupy z Wielkopolski w Strasburgu (10.06)·  Wizyta grupy z Czarnego Lasu, Bruksela (08.06)

A. Walczak, zdjęcia andrzejgrzyb.eu

Artykuł Podsumowanie wizyt studyjnych w Parlamencie Europejskim pochodzi z serwisu Andrzej Grzyb.

Skills

Posted on