Grzegorz Russak- znawca dziedzictwa kulinarnego był przewodniczącym komisji konkursowej „Moje gołąbki”. Wspólnie z Tomaszem Chlebbą administratorem portalu „Kulinarny Kalisz” i Haliną Mołdawską WODR w Poznaniu, specjalista Obszarów zakresu Rozwoju Obszarów Wiejskich Przedsiębiorczości i Agroturystyki oceniali wyroby kół gospodyń wiejskich, producentów producentów wytwórców, aby wybrać najlepsze smaki.
Podczas powitania podkreśliłem jak ważne dla Wielkopolski jest pielęgnowanie tradycji i dziedzictwa kulinarnego.
W regionalnym spotkaniu udział wzięli wystawcy i producenci, którzy należą już do Siedzi Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. A wśród zaproszonych gości, którzy przyjechali na Regionalne spotkania byli również: poseł na sejm RP Leszek Aleksandrzak, wiceprezes WFOSiGW w Poznaniu Marek Baumgart, wicestrosta kaliski Andrzej Dolny, Radni rady powiatu kaliskiego Dorota Karpieko, Sylwiusz Jakubowski oraz radna sejmiku woj. wielkopolskiego Barbara Nowak a także Dyrektor Departamentu Rolnictwa Marek Beer.
Komisja konkursowa po ocenie produktów uznała, że nagrody i wyróżnienia przyzna następującym kołom i organizacjom:
I miejsce Marcie i Patrykowi Różalskim z zajazdu „Noce i dnie” w Russowie za unikalne wykorzystanie mięsa kaczego jako farszu do gołąbków.
II miejsce dla Stowarzyszenia „Pomost” w Koźminku za gołąbki z liśćmi winogron w sosie jogurtowym. W związku z możliwością konserwacji liści winogron, gołąbki można wykonywać przez cały rok.
III miejsce dla KGW Końska Wieś- gm. Godziesze Wielkie za gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami i maczajką. Oryginalny sposób podania gołąbków z wykorzystaniem maczanki jako sosu. Potrawa regionalna z pogranicza polsko- ukraińskiego- co b. dobrze wpisało się w tytuł konkursu „na pograniczu kultur”
Wyróżnienia:
Maria Wielgocka
Gabriela Swędrowska
KGW Gadów
KGW Michałów Drugi
KGW Lipe
KGW Przedzeń
KGW Zborów
KGW Bogdanów
Źródło: http://www.krzysztofgrabowski.eu