Debata o Wielko(Polskiej) edukacji zawodowej w Trzciance
Pod patronatem „top agrar Polska” 14 grudnia w Zespole Szkół Rolniczym Centrum Kształcenia Ustawicznego w Trzciance odbyła się pt.: ”Wielko(Polska) edukacja, a podniesienie konkurencyjności wielkopolskiego rolnictwa w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego”. Wzięli w niej udział dyrektorzy szkół rolniczych z terenu Wielkopolski oraz zaproszeni goście, m. in.: wiceminister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dr Zofia Szalczyk, Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb i wicedyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu Wiesława Nowak, a także gospodarze konferencji: Wielkopolska Wicekurator Oświaty Hanna Rajcic-Mergler, Starszy Wizytator KO w Poznaniu Krzysztof Krajewski oraz Dyrektor ZSRCKU w Trzciance Izabela Kałek. [ZDJĘCIA]
Konferencję zorganizowało Wielkopolskie Kuratorium Oświaty w Poznaniu wspólnie z ZSRCKU w Trzciance przy współudziale Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii w Poznaniu, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Nowym Tomyślu i Nordzucker Polska S.A. w Opalenicy.
Przed wygłoszeniem referatów przygotowanych przez prelegentów głos zabrał Poseł do Parlamentu Europejskiego Andrzej Grzyb, który przedstawił aktualnie obowiązujące przepisy unijne związane z bezpieczeństwem produkcji żywności. Wspomniał także o problemie żywności genetycznie modyfikowanej, z którym Polska musi się uporać tak, aby nie było konfliktu pomiędzy polską a unijna legislacją. Poseł poruszył także problem kształcenia praktycznego w zawodach rolniczych, które, jego zdaniem, wymaga większych nakładów finansowych dla polepszenia efektywności nauczania.
W ramach dyskusji nad aktualną sytuacją w oświacie rolniczej i przyszłości kształcenia zawodowego referaty wygłosili m. in.: Wiesława Nowak – wicedyrektor Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu, dr inż. Ireneusz Kowalik – wykładowca na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, dr Grażyna Tomaszewska – starszy inspektor Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynaryjnego w Poznaniu oraz Elżbieta Zawadzka – prezes OSM w Nowym Tomyślu. Tematyka referatów związana była z aktualnymi przepisami oświatowymi w zakresie kształcenia zawodowego, bezpieczeństwa produkcji żywności, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz roli doświadczeń polowych w kształceniu przyszłych rolników.
Konferencję podsumował panel dyskusyjny prowadzony przez redaktora naczelnego „top agrar Polska” Karola Bujoczka, w którym prelegenci i słuchacze wymieniali poglądy oraz doświadczenia związane z edukacją w zawodach rolniczych. Następnie, po wspólnym obiedzie, uczestnicy debaty udali się do Opalenicy w celu zwiedzania cukrowni Nordzucker Polska S.A. pod kątem stosowania najwyższych standardów bezpieczeństwa produkcji żywności.