„Jesienne obfitości-cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół” – Skalmierzyce, 21 września 2014 r.
Jesień to pora zbioru plonów z pól, ogrodów i sadów, to czas obfitości, kiedy możemy się cieszyć świeżymi owocami i warzywami. Chcąc zachować ich walory zdrowotne i smakowe a także zapewnić sobie pożywienie na długie zimowe dni, nasi przodkowie przetwarzali je zapełniając po brzegi półki w spiżarniach i piwnicach. Dzisiaj coraz rzadziej przygotowujemy przetwory tłumacząc się brakiem czasu i dostępnością tego rodzaju produktów. Domowy dżem, kompot czy sok wypierane są przez gotowe produkty pełne konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.
„Jesienne obfitości-cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół” – Skalmierzyce, 21 września 2014 r.
Jesień to pora zbioru plonów z pól, ogrodów i sadów, to czas obfitości, kiedy możemy się cieszyć świeżymi owocami i warzywami. Chcąc zachować ich walory zdrowotne i smakowe a także zapewnić sobie pożywienie na długie zimowe dni, nasi przodkowie przetwarzali je zapełniając po brzegi półki w spiżarniach i piwnicach. Dzisiaj coraz rzadziej przygotowujemy przetwory tłumacząc się brakiem czasu i dostępnością tego rodzaju produktów. Domowy dżem, kompot czy sok wypierane są przez gotowe produkty pełne konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.
Festiwal pod nazwą „Jesienne obfitości-cudowności pól, łąk i lasów do spiżarni i na stół” ma na celu popularyzację domowych przetworów, smacznych i wartościowych, po które z prawdziwą przyjemnością sięgniemy zimą. Festiwal odbędzie się 21 września w Skalmierzycach (Powiat Ostrowski). Festiwal składać się będzie z części festynowej i część warsztatowo – merytorycznej. W trakcie części festynowej odbędą się liczne konkursy dla dzieci i dorosłych, przed uczestnikami Festiwalu zaprezentują się zespoły folklorystyczne z Południowej Wielkopolski, będzie można również skosztować przygotowanych w ramach Festiwalu potraw. Części warsztatowo – merytoryczna składać się będzie z następujących bloków:
- „Historia przetwórstwa w Polsce” – Z kucharzami warsztatowymi przygotowujemy – śliwki w occie i korbol w occie – opowiemy o historii i dawnych technologiach robienia przetworów.
- „Historia ziemniaka na świecie i w Polsce” – Z uczestnikami przygotujemy różne rodzaje placków ziemniaczanych, opowiemy o historii ziemniaka,
- „zapomniane warzywa i owoce – Z kucharzami przygotujemy zupę z korbola i opowiemy o rzepie, brukwi, pasternaku.
- „Staropolskie wety” – Z kucharzami przygotowujemy ryż z jabłkami, opowiemy o przetworach w kuchni staropolskiej.
- Warsztaty kulinarne dla dzieci.
- Wieczór autorski Andrzeja Fiodoruka pt. „Świniobicie – Przetwory mięsne” z wykorzystaniem Świni Złotnickiej.
Do udziału w Festiwalu zaproszeni zostali restauratorzy zrzeszeni w sieci Dziedzictwa Kulinarnego, producenci produktów z listy produktów tradycyjnych prowadzonych przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, właściciele obiektów oferujących wypoczynek na wielkopolskiej wsi (np. gospodarstwa agroturystyczne), koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia działające na wielkopolskiej wsi a także wytwórcy regionalni i artyści ludowi.
Organizatorem Festiwalu jest Stowarzyszenie Pomoc Społeczności Lokalnej PROMETEUSZ. Partnerem imprezy jest Wielkopolska Izba Rolnicza. Projekt współfinansowany jest przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.
Do pobrania:
Plakat
Zaproszenie
Źródło: http://www.wir.org.pl/ogloszenia/jesienne_obfitosci.htm