Na początku spotkania referat wprowadzający pt. „Produkcja i rozdysponowanie mleka w Wielkopolsce oraz konsekwencje dla rozwoju mleczarstwa w Regionie” wygłosił prof. dr hab. Michał Sznajder.

W swoim przemówieniu Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podkreślił, że Wielkopolska to jeden z czołowych producentów mleka w Polsce. Produkcja tego surowca wynosi w regionie około 1,5 mld. litrów z czego blisko 85% trafia do skupu, a wydajność jednostkowa krów będących pod oceną użytkowości mlecznej w Wielkopolsce wynosi ponad 7000 l w skali roku. Aby sprostać wyzwaniom rynku niezbędne są procesy konsolidacji zarówno wśród dostawców mleka jak i przetwórców. Członek Zarządu Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski podkreślił również, że jest chyba dobry czas na merytoryczną dyskusję, żeby spotkać się w gronie fachowców i omówić jaka droga rozwoju jest najlepsza dla Wielkopolskiego mleczarstwa, aby jak najwięcej zachować z jego niekwestionowanego dorobku oraz zapewnić miejsca pracy dla lokalnej ludności.

W dalszej części spotkania odbyła się dyskusja dotycząca kierunków rozwoju branży mleczarskiej w Wielkopolsce, która jest ważnym ogniwem gospodarczym Wielkopolski. W ostatnich latach sektor mleczarski stał się jedną z lokomotyw Gospodarki osiągając w 2011 roku 1,4 mld euro z eksportu na rynki zagraniczne.