WĄGROWIECKIE FORUM KOBIET PROMUJE DZIEDZICTWO KULINARNE WIELKOPOLSKI

Tematyka spotkania była bardzo interesująca, bowiem dotyczyła Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Wielkopolska to region posiadający wyjątkowe produkty i potrawy, które zasługują na upowszechnienie i poznanie, nie tylko ze względu na bogatą historię, ale i doskonałą jakość. Korzystając z katalogu restauracji, gospodarstw turystycznych, sklepów itp., uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że warto zwracać uwagę na logotyp Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, dzięki któremu znajdziemy produkty czy dania przygotowywane w oparciu o tradycyjne receptury z wykorzystaniem lokalnych produktów. Jest to podpowiedź, aby przygotowując święta czy podróżując podczas nich, korzystać z regionalnej żywności.
Spotkanie urozmaicił pokaz rękodzieła wielkanocnego wykonanego przez panie Mirosławę Tylczyńską i członkinię Koła Aleksandrę Łączyńską. Stroiki i nietuzinkowe pisanki cieszyły wzrok wszystkich gości. Spotkanie przebiegało w niezwykle sympatycznej atmosferze, o którą zadbała pani sołtys Krystyna Gruss z Kuszewa. Prezes KTPWS ”KFK” zakończyła spotkanie, dziękując za udział w nim, a z okazji Świąt Wielkanocnych życzyła wszystkim nie tylko wspaniałych przeżyć duchowych, ale również smacznego.
Tradycje warto kultywować, gdyż są one łącznikiem między czasami, które minęły, które trwają i tymi, które nastąpią. Postępując w ten sposób, przyczyniamy się do tego, że za kilkanaście czy kilkadziesiąt lat kolejne pokolenia będą rozumiały ten świat, który bezpowrotnie mija.

