Jesień to pora obfitości kiedy w pełni korzystać możemy z warzyw i owoców. Jak je przygotować, by były smaczne i zdrowie podpowiadali kucharze pod kierownictwem Andrzeja Fiedoruka – pisarza kulinarnego publicysty, autora ponad 40 książek, Członka Polskiej Akademii Smaku. Wraz z Andrzejem Fiedorukiem warsztaty poprowadzili: Julian Rodondo Bueno – fotograf kulinarny, prowadzący program „Kolej na wielkopolskie smaki”, Andżelika Piechowiak – młody kreator sztuki kulinarnej, praktykująca u najlepszych kucharzy polskich m.in. u Wojciecha Modesta Amaro oraz Witold Wróbel – animator, twórca wielu wydarzeń kulinarnych, pasjonat sztuki kulinarnej, członek Zarządu Polskiej Akademii Smaku, autor i propagator idei „Culinaria pro patria”.
Jednym z ważnych punktów imprezy był ogłoszony już w sierpniu przegląd kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń działających na wielkopolskiej wsi oraz miłośników sztuki kulinarnej. Uczestnicy przeglądu przygotowali potrawy i przetwory tematycznie związane z tytułem Festiwalu. Całość uzupełniły piękne dekoracje, będące dopełnieniem kulinarnych przysmaków. Jako pierwsi konkursowych potraw spróbowali: Poseł na Sejm RP i zarazem Prezes Wielkopolskiej Izby RolniczejPiotr Walkowski, Członek Zarządu Wielkopolskiej Izby Rolniczej Krzysztof Przygoński, Prezes Stowarzyszenia Kobiet Wiejskich GOSPODYNI Irena Frąszczak oraz Członek Zarządu Polskiej Akademii Smaku Witold Wróbel, którzy dokonali oceny potraw. Ze względu na dużą różnorodność potraw zdecydowano o przyznaniu równorzędnych wyróżnień wszystkim uczestnikom przeglądu, którymi byli: KGW Marcinów, KGW z Leziony, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Ołobok, Stowarzyszenie Kreatywnych Gospodyń Wiejskich w Rozdrażewie, Stowarzyszenie Kreatywnych Gospodyń Wiejskich Gorzyce Wielkie, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Miejscowości Chojnik i Kużnica Kącka, Aktywne Koła Gospodyń z terenu Gminy i Miasta Stawiszyn, Gospodynie Domowe z Gminy Kotlin, Zespół Szkół Politechniczno – Przyrodniczych CKU w Marszewie, Sołectwo Strzegowa. KGW Skalmierzyce, KGW Fabianów oraz KGW Biskupice Ołoboczne.
Gościem specjalnym Festiwalu był Poseł na Sejm RP Eugeniusz Kłopotek, który promował gęś kołucką. W ramach Festiwalu odbyły się także występy zespołów folklorystycznych. Przed publicznością w Skalmierzycach zaprezentowały się Zespół Helka z Rozdrażewa, Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Ołobok, Głogowianie, Zespół ze Sołectwa Gola, Kapela Biesiadna Jaraczewioki oraz Kosynierzy z Jankowa Przygodzkiego. Goście Festiwalu mieli okazję skosztować wielu smakowitych potraw min. grochówki z kotła, plendzy z pyry i korbola, zupy z korbola oraz pieczonego prosiaka. Wszystkie potrawy przygotowane zostały pod kierownictwem Prezesa WIR Piotra Walkowskiego.
Galeria
Katarzyna Strzyż