Tradycją obchodów Święta Rybaka jest wspólna biesiada oraz zawody rozgrywane w kilku konkurencjach: strzelanie do rzutek, pływanie łodzią stawową oraz pływanie łodzią jeziorową. W tym roku po raz pierwszy rozegrano także Wędkarskie Mistrzostwa Karpiowe Polski. Na miejsce biesiady rybackiej wybrano Rude Żmigrodzką i pięknie położony Staw Rudy.

Podczas części oficjalnej uroczystości organizatorzy tegorocznego Święta Rybaka Krzysztof Karoń Prezes Związku Producentów Ryb oraz Sławomir Mazurek Prezes Stawów Milickich S.A. podziękowali za udział w spotkaniu oraz podsumowali rozegrane konkurencje wręczając zwycięzcom nagrody pamiątkowe puchary.

Wspólnie z producentami ryb w Świecie Rybaka uczestniczyli m.in. Poseł na Sejm Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Kazimierz Plocke oraz Ewa Wolak Zastępca Przewodniczącego Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa

Kazimierz Plocke poinformował o prowadzonych przez Ministerstwo Rolnictwa konsultacjach społecznych projektu Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze” na lata 2014-2020 (PO RYBY 2014-2020) i zachęcił do przekazania swoich uwag i komentarzy do proponowanych rozwiązań. Jak zapewnił Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski także Wielkopolska Izba Rolnicza będzie prowadzić szerokie konsultacje wśród producentów ryb celem wypracowania wspólnego stanowiska dotyczącego założeń Programu. Jak wielokrotnie podkreśla Prezes Walkowski na produkcję ryb i działalność gospodarstw rybackich należy patrzeć nie tylko przez pryzmat produkcji mięsa ryb ale także pozytywnego wpływu na środowisko przyrodnicze. Stawy rybackie stanowią enklawę dla wielu gatunków zwierząt i ptaków oraz wpływają korzystnie na mikroklimat tworząc jednocześnie niepowtarzalny krajobraz. Najlepszym tego przykładem są właśnie Stawy Milickie.

Katarzyna Strzyż
Biuro WIR w Ostrowie Wlkp.

Źródło: http://www.wir.org.pl/aktualne/stawy_milickie.htm