W drugim dniu Forum wręczyłem certyfikaty członkowskie nowym podmiotom przystępującym do Sieci, która zrzesza aktualnie 83 podmioty, w tym producentów żywności, przetwórców, restauracje, gościńce, gospody, gospodarstwa agroturystyczne oraz sklepy.
Ponadto odbyły się także wykłady na tematy związane m.in. z marketingiem produktów tradycyjnych oraz dotyczące skutecznej promocji własnego obiektu na rynku. Wykłady przeprowadzone zostały przez Pana Jakuba Banasiaka – publicystę oraz Juliusza Podolskiego.
Zaprezentowany został popularny magazyn kulinarny Food&Friends” przez Pana Igora Grzeszczuka – Redaktora naczelnego polskiej edycji oraz inicjatywa „Noc Restauracji” przez Pana Huberta Gonerę polegająca na wzięciu w niej udziału restauracji zrzeszonych w Sieci.
Województwo Wielkopolskie od 2008 roku jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (European Network of Regional Culinary Heritage www.culinary-heritage.com), zrzeszającej 27 regionów europejskich, w tym 9 polskich. Na terenie województwa funkcjonuje Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska. Certyfikat członkowski oraz tabliczka z logotypem Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski, którą można znaleźć przed wejściem do oznaczonych restauracji, gościńców, a także sklepów i zakładów przetwórczych, czy gospodarstw agroturystycznych wskazuje konsumentom i turystom miejsca, które oferują wysokiej jakości regionalne produkty oraz dania sporządzone na bazie wysokiej jakości lokalnych surowców w oparciu o tradycyjne receptury.