W niedzielę palmową 20 marca w Kiszkowie (powiat gnieźnieński) odbyło się uroczyste Śniadanie Wielkanocne Środowisk Wiejskich, w którym wziąłem udział. Do świątecznego stołu zasiadły delegacje samorządu rolniczego z całej Wielkopolski, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich towarzyszeń działających na terenach wiejskich, parlamentarzyści i samorządowcy.

Wybierając miejsce tegorocznego spotkania organizatorzy chcieli wpisać się w uroczystości jubileuszowe związane z 1050 rocznicą Chrztu Polski. Do jubileuszowych wydarzeń nawiązywał program artystyczny przygotowany przez młodzież z Zespółu Teatralno – Muzycznego działającego przy Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Stanisława Mikołajczyka w Gnieźnie.

Śniadania wielkanocne, które co roku odbywające się w innej części naszego województwa są nie tylko okazją do spotkania w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie, ale mają także na celu kultywowanie pięknych tradycji związanych z Wielkanocą oraz z naszym kulinarnym dziedzictwem- powiedział Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego

W ramach tegorocznego spotkania realizowany był projekt pn. „Śniadanie wielkanocne – wielkopolska tradycja” finansowany z środków Krajowej Sieci Rozwoju Obszarów Wiejskich. W ramach projektu uczestnikom spotkania przybliżone zostały tradycje kulinarne związane z Wielkim Postem oraz Wielkanocą, charakterystyczne dla wielkopolski W ramach poczęstunku przygotowane zostały potrawy, które zgodnie ze zwyczajem goszczą na wielkanocnych stołach: żur z białą kiełbasa i jajkiem, jaja faszerowane, wędliny i pasztety, chrzan, ćwikła i warzywne sałatki. Świątecznego nastroju dodawały ręcznie przygotowane dekoracje – kompozycje  z gałązek wierzby, bukszpanu oraz pisanek.

->Relacja ze Śniadania Środowisk Wiejskich w Teleskopie <-

Tekst i zdjęcia: www.wir.org.pl