IKONA – obraz sakralny charakterystyczny dla chrześcijańskich kościołów wschodnich – prawosławnych i grekokatolickich.

22 marca 2016 r.  w Krużgankach Klasztoru Paulinów w Wągrowcu odbyło się otwarcie wystawy czasowej pn. „Malarstwo na desce i szkle inspirowane ikoną”. Organizatorami wystawy są  Miejski Dom Kultury i Klasztor Paulinów w Wągrowcu. Prezentowane na wystawie  prace artystów amatorów  inspirowane sztuką sakralną, powstały podczas warsztatów malarstwa na szkle  i malowania ikon organizowanych przez Miejski Dom Kultury w Wągrowcu, które prowadził doświadczony instruktor pan Ryszard Dereżyński. Obok prac Ryszarda Dereżyńskiego, ZbigniewaNowakowskiego, Lidii Jedwabnej, Alberta Purczyńskiego, Eugeniusza Nowaczewskiego znalazły się prace członkiń Koła Terenowego PowiatuWągrowieckiego Stowarzyszenia „Krajowe Forum Kobiet”: Wiesławy Osińskiej, Wiesławy Szymanowskiej, Magdaleny Strychalskiej, Aldony Tatarynowicz, Małgorzaty Strzeleckiej, Barbary Kaczmarek.

Wystawę  otworzył pan Ryszard Dereżyński – instruktor Miejskiego Domu Kultury w Wągrowcu witając przybyłych  gości: Starostę  Wągrowieckiego pana Tomasza Kranca, Przewodniczącą Rady Powiatu panią Małgorzatę Osuch, radnego powiatowego pana Jacka Bielawskiego, proboszcza Klasztoru Paulinów w Wągrowcu o. Dariusza Nowickiego OSPPE, Wągrowiecki Chór Kameralny,  artystów oraz wszystkich przybyłych na wystawę. Podczas otwarcia wystawy Starosta Wągrowiecki pan Tomasz Kranc oraz o. Dariusz Nowicki OSPPE pogratulowali autorom prac i wszystkim obecnym złożyli życzenia z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych. Wystawę uświetnił występ Wągrowieckiego Chóru Kameralnego, który wykonał pieśni inspirowane ikoną. Wystawa spotkała się z dużym zainteresowaniem – bowiem ikona ma wiele do przekazania, jeśli tylko zrozumiemy jej symboliczny język.

Małgorzata Strzelecka

Zdjęcia: Lech Szymanowski