Z okazji Święta Ludowego, członkowie Polskiego Stronnictwa Ludowego zgromadzili się na mszy w kościele farnym w Wągrowcu, po czym udali się do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1, przy ul. Kcyńskiej. Szkoła nosi imię Stanisława Mikołajczyka, ludowca, premiera rządu na emigracji. Znajduje się też tam pomnik poświęcony St. Mikołajczykowi. W asyście pocztów sztandarowych powiatowej i gminnych zarządów PSL, wieniec złożyli: Eugeniusz Pyrzyński, prezes Zarządu Powiatowego PSL w Wągrowcu, Małgorzata Osuch, przewodnicząca rady powiatu, Tomasz Kranc, starosta wągrowiecki, Przemysław Majchrzak, wójt gminy Wągrowiec, Michał Nogalski, prezes zarządu gminnego PSL , jak i dyrekcja ZSP nr 1 z Jarosławem Berendtem na czele. Po uroczystości w auli ZSP odbyło się spotkanie, podczas którego omówione zostały najważniejsze zadania samorządów i oceniono sytuacje w rolnictwie. Najważniejsze problemy przedstawił Tomasz Kranc, starosta wągrowiecki oraz Przemysław Majchrzak, wójt gminy Wągrowiec.

– Liczę na to, że w następnym roku nasze szeregi będą liczniejsze. Polska wieś i polskie rolnictwo odczuwa negatywne skutki, „dobrej zmiany” – mówił Michał Nogalski, prezes Zarządu Gminnego PSL w Wągrowcu. – Musimy zdecydowanie upominać się i interesy wsi i rolnictwa

Podczas wojewódzkich obchodów Święta Ludowego, które odbyły się w Szamocinie, przedstawiono ranking powiatowych organizacji PSL. Ta wągrowiecka znalazła się w nim na drugim miejscu.