21 stycznia, odbyło się w Koźminie Wielkopolskim spotkanie noworoczne przyjaciół Wielkopolskiego PSL. Całość poprzedziła msza święta, odprawiona w kościele p.w. św. Stanisława Biskupa i Męczennika, w intencji 1050 rocznicy Chrztu Polki i 50 rocznicy śmierci Stanisława Mikołajczyka. Same zaś obchody noworoczne miały miejsce w Hali Sportowej przy tamtejszym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych. Gości powitała już na wejściu kapela „Zza Winkla” – zespół, którego utwory pisane są gwarą poznańską w oparciu o folklor Wielkopolski.

Część oficjalną rozpoczęło przemówienie Posła do Parlamentu Europejskiego i Prezesa Zarządu Wojewódzkiego PSL w Wielkopolsce – Andrzeja Grzyba. Życzył on zdrowia i pomyślności na nadchodzący rok 2017, siły do podejmowania wyzwań, a także podsumował on ubiegły rok. Życzenia pomyślności przekazał również starosta krotoszyński – Stanisław Szczotka, Posłanka Andżelika Możdżanowska i Prezes Honorowy Wielkopolskiego PSL, wieloletni Poseł oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Stanisław Kalemba. W końcu, życzenia złożył Jego Ekscelencja, Biskup Kaliski Edward Janiak, który także pobłogosławił wszystkich przybyłych uczestników spotkania.  Przemówienia i życzenia przeplatały się i łączyły z występami zespołów muzycznych i tanecznych. Poza wspomnianym już zespołem „Zza winkla” zabawę ubarwiła m.in. kapela „Z Klina”.  Skład czteroosobowy zespołu reprezentuje repertuar biesiadno – folkowy. Sposobem na ich sukces jest umiejętne połączenie utworów ludowych z tak zwanym nurtem piosenki chodnikowej.

Kolejnym występującym na scenie zespołem byli „Krotoszanie”,  działający przy Krotoszyńskim Ośrodku Kultury, obchodzący w zeszłym roku 15-lecie swojego istnienia. Na zespół składa się ponad 60 osób, tworzących trzy grupy wiekowe. Działają oni pod kierownictwem Arletty Polańskiej. Na ich program artystyczny składają się tańce i przyśpiewki z okolic Krotoszyna, Wielkopolski i Kaszub. Otrzymali oni już wiele nagród doceniających całokształt ich twórczości. Z kolei, zespół „Furmany” działa już od 1992 r. Kierownikiem i założycielem kapeli jest Stanisław Furmanek. Mają oni w swoim repertuarze polki, walcerki, oberki oraz piosenki ludowe, zarówno wielkopolskie, jak i z innych regionów Polski. Na końcu wystąpiła młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Koźminie Wielkopolskim, pod kierownictwem Ks. Łukasza Chudzińskiego.

Spotkanie noworoczne było również okazją do uhonorowania osób wyjątkowych i szczególnie zasłużonych. W ubiegłym roku Koło Gospodyń Wiejskich obchodziło swoje 150-lecie powstania, stąd doceniając rolę KGW na rzecz aktywizacji wsi uhonorowano działaczki medalem im. Stanisława Mikołajczyka.

Całe spotkanie odbyło się w miłej, noworocznej, a przede wszystkim rodzinnej atmosferze. Poza przygotowanym na koniec poczęstunkiem w postaci wiejskiego jadła, goście mogli rozkoszować swoje podniebienia domowymi wypiekami Kół Gospodyń Wiejskich, które to nie urągały profesjonalnym wypiekom mistrzów cukierniczych.