Tematem debaty Posła  Andrzeja Grzyb z uczniami pilskich szkół ponadgimanzjalnych była Gospodarka Cyrkulacyjna oraz Narodowy Program Antysmogowy. 20 lutego 2017 w Pile w auli I Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Skłodowskiej Curie Poseł do Parlamentu Europejskiego podczas swojej prelekcji przedstawił działania podejmowane przez Parlament Europejski związane z gospodarką w obiegu zamkniętym. Gospodarowanie odpadami musi być przyjazne dla środowiska jest to więc duże wyzwanie dla Europy. Odpady powinny być lepiej wykorzystane, ponadto powinna być zwiększona żywotność produktów dzięki zastosowaniu nowoczesnych materiałów- mówił A.Grzyb.

Model gospodarki wg koncepcji gospodarki cyrkulacyjnej

Kolejnym tematem, który wzbudził duże zainteresowanie wśród uczniów był  problem SMOGU.
Zanieczyszczone powietrze skraca nasze życie o 9 miesięcy, przedwcześnie umiera  z jego powodu prawie 50 tys. Polaków. Statystyki podają, a na 50 zanieczyszczonych miast w Europie – 33 znajdują się w Polsce- mówił Eurodeputowany.
Główne założenia Narodowego Programu Antysmogowego:
– dofinansowanie do wymiany pieców i ogrzewania;

– zakaz palenia odpadami i montażu instalacji niespełniających norm bezpieczeństwa

– budowa wież antysmogowych;

– rozwój odnawialnych źródeł energii.

Poseł Andrzej Grzyb przedstawił również narzędzia walki ze SMOGIEM w skład, której należy m.in. dyrektywa o ograniczeniu emisji czy rozwój ciepłownictwa.

Po przemówieniu uczniowie mieli szansę zadać pytania do Parlamentarzysty co cieszyło się dużym powodzeniem. Uczniowie pytali Posła m.in. o energetykę jądrową, o Polskę w strefie Euro oraz o sytuację kraju po wyborach prezydenckich w USA.

Po wyczerpujących odpowiedziach licealiści podziękowali Posłowi za wyczerpującą debatę ofiarowując upominek w postaci bukietu kwiatów oraz album okolicznościowy wydany z okazji jubileuszu 70 lecia LO im. Marii Sklodowskiej- Curie w Pile.