Tegoroczne pożegnanie lata – powitanie jesieni pod hasłem „CIEKAWI ŚWIATA” Koło Terenowe Powiatu Wągrowieckiego Stowarzyszenia „Krajowe Forum Kobiet” wraz z sołectwem Podolin (gm. Wapno), panią sołtys Mariolą Frasz oraz mieszkańcami Wapna uświetniło spotkaniem z wielkopolskimi podróżnikami – państwem Karoliną i Aleksandrem Klajami. Odbyło się ono 28 września br. w świetlicy wiejskiej w Podolinie.

Pani Karolina jest wągrowczanką i pracuje w Nadleśnictwie Durowo, natomiast pan Aleksander pochodzi z Czerwonaka i jest miłośnikiem rowerów. Oboje realizują marzenie, którym jest zwiedzanie świata na rowerze. Podczas spotkania podzielili się wrażeniami z podróży tandemem przez Azję do Singapuru. Podróżnicy zaprosili wszystkich obecnych do wysłuchania historii o trwającej ponad czternaście miesięcy wyprawie przez dwa kontynenty rowerem z lat 70-tych ubiegłego wieku. Barwna opowieść podróżników wzbogacona  prezentacją, filmem, pokazem slajdów i zdjęciami bardzo zainteresowała zebranych, o czym świadczyła duża frekwencja i pytania zadawane zaproszonym gościom. Podczas spotkania nie zabrakło słodkich pyszności, kiełbasek z grilla, swojskiego chleba ze smalcem i innych wiktuałów oraz jesiennej dekoracji, o co zadbały: pani sołtys Mariola Frasz, a także członkinie i sympatyczki wągrowieckiego Forum Kobiet z Podolina. Zaproszonym gościom za wspaniale spędzone popołudnie podziękowały: pani sołtys i prezes Forum Kobiet Małgorzata Strzelecka.

Cytując słowa Edwarda Stachury: „Swoją ciekawość świata trzeba umieć doskonalić”, warto pomyśleć  o tym, by do tego wykorzystać rower, który towarzyszy nam już od najmłodszych lat.