W dniu 5 listopada br. w Kościele pw. Wszystkich Świętych w Kórniku odbyła się II Pielgrzymka Sołtysów Powiatu Poznańskiego, której organizatorem był Zarząd Powiatu Poznańskiego Stowarzyszenia Sołtysów Województwa Wielkopolskiego. W uroczystości udział wziął Wojciech Jankowiak, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego oraz Mirosława Katarzyna Kaźmierczak, Radna Województwa Wielkopolskiego.

Sołtysi z gmin powiatu poznańskiego po raz kolejny pielgrzymowali do Matki Bożej Różańcowej Kórnickiej, której wizerunek widnieje na sztandarze sołtysów. Pielgrzymka rozpoczęła się uroczystą mszą świętą, której przewodniczył arcybiskup Stanisław Gądecki. W trakcie mszy miało miejsce uroczyste przekazanie sztandaru, który na kolejne pół roku trafił pod opiekę innej gminy. Tym razem  Gmina Rokietnica przekazała sztandar Gminie Kostrzyn Wlkp. Po mszy pielgrzymujący sołtysi oraz zaproszeni goście przemaszerowali w asyście sztandarów organizacji i stowarzyszeń oraz orkiestry dętej ze Swarzędza do remizy OSP w Kórniku.

Podczas uroczystości Wicemarszałek Wojciech Jankowiak oraz Radna Mirosława Kaźmierczak wręczyli pięciu sołtysom Odznaki Honorowe „Za zasługi dla województwa wielkopolskiego” w uznaniu  szczególnego wkładu w budowanie potencjału rolniczego Wielkopolski, wspieranie wszechstronnego i zrównoważonego rozwoju środowiska wiejskiego oraz umacnianie tożsamości regionalnej. Odznaczonymi zostali: Pani Genowefa Błotna ze Szczytnik (gm.Kórnik), Pan Henryk Lesiński z Krzyżownik (gm.Kleszczewo), Pan Jan Bręk Sznyfin-Dobra (gm.Buk), Pan Walenty Moskalik ze Skórzewa (gm.Dopiewo), Pan Józef Bartkowiak ze wsi Konarskie (gm.Kórnik). Ponadto 28 sołtysom powiatu poznańskiego wręczono okolicznościowe statuetki i dyplomy za wieloletnie sprawowanie funkcji sołtysa. Odznaczenia oraz upominki dla wyróżnionych wręczali zaproszeni goście wśród, których był poseł na Sejm RP Bartłomiej Wróblewski, Starosta Poznański Jan Grabkowski, Prezes Zarządu Wojewódzkiego Stowarzyszenia Sołtysów Barbara Czachura oraz reprezentujący organizatora uroczystości Prezes Zarządu Powiatu Poznańskiego Stowarzyszenia Sołtysów Województwa Wielkopolskiego Zbigniew Tomaszewski.