Sadzenie drzew to pomysł Polskiego Stronnictwa Ludowego w Kaliszu oraz Ochotniczej Straży Pożarnej w Dobrzecu – jednego z kaliskich sołectw. Akcja to odpowiedź na nowe prawo, które spowodowało, że w Polsce pod topór poszły tysiące, często wiekowych drzew.  – Idzie wiosna i wszyscy chcemy coś zmienić w swoim otoczeniu, posprzątać, posadzić rośliny, kwiaty, a my mówimy a może posadźmy drzewa i dlatego zachęcamy wszystkich, którzy chcieliby się do tego przyłączyć, żeby w tym roku po prostu posadzili co najmniej jedno drzewo – powiedział Andrzej Grzyb, prezes wielkopolskich Ludowców.

Akcję nieprzypadkowo  zapoczątkowano w Kaliszu. To jedno z tych miast, w których smog w ostatnich tygodniach dał się mieszkańcom najbardziej we znaki. – Tutaj mamy duże przekroczenia pyłu pm10. Drzewa to nie tylko krajobraz, ale właśnie życiodajny tlen w związku z tym są nam potrzebne – wyjaśniła Jan Adam Kłysz, prezes ZM PSL w Kaliszu i wicestarosta kaliski. – Dlatego promujemy dzisiaj akcję zasadź drzewo i tą akcją chcemy sprawić by jak najwięcej  tych drzew zostało zasadzonych.

Nieprzypadkowo też w Dobrzecu. W sołectwie dominuje zabudowa jednorodzinna a to oznacza tradycyjny sposób ogrzewania. Jednak sołtys Dobrzeca dodaje, że mieszkańcy zdają sobie sprawę z konieczności zmian, które poprawią jakość powietrza. – Już tydzień temu w czasie spotkania z mieszkańcami rozmawialiśmy o zapyleniu, sposobach palenia w piecach i nasi mieszkańcy są otwarci na wszystkie inicjatywy poprawy standardów życia i jakości życia. Także w taki sposób jak ten dzisiejszy, czyli sadzenia drzew – zapewnił Roman Różalski, sołtys sołectwa Dobrzec. – chcemy wspólnie dbać o środowisko.

Andrzej Grzyb, który zainicjował akcję „Drzewo dla Polski” zdradził, że na jednym drzewie się nie skończy.  –  Chcielibyśmy zaprosić do tej inicjatywy prezesa PSL Władysława Kosiniaka – Kamysza, wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego, również prezesa FML w Kaliszu Michała Wojciechowskiego, starostę kaliskiego Krzysztofa Nosala no i myślę, że również wiceprezes Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska, Marek Baumgart, byłby jak najbardziej tutaj predestynowany do tego by przyłączył się do zmieniania świata i posadzenia drzewa – dodał poseł do Parlamentu Europejskiego.

W Dobrzecu zasadzono dąb. Nominowane w zabawie osoby same mają wybrać sobie miejsce oraz gatunek drzewa jaki posadzą i wskazać kolejnych sadzących. Szef wielkopolskich Ludowców nie ukrywa, że być może Władysław Kosiniak – Kamysz swoją cegiełkę w akcji doda w czasie czwartkowego pobytu w Lesznie i tam zasadzi drzewo.