Polskie Stronnictwo Ludowe zainicjowało akcję „Drzewo dla Polski”, która jest odpowiedzią na masowe wycinanie drzew w całym kraju. Polega ona na nominowaniu konkretnych osób do posadzenia drzewa. W niedzielę 5 marca  drzewo przed domem dziecka w Kaliszu posadził Krzysztof Grabowski Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego. Do udziału w akcji i zasadzeniu drzewa  nominował m.in. ministra środowiska Jana Szyszko.

Akcja rozpoczęła się 27 lutego od pierwszego drzewa, które w Kaliszu posadził europoseł PSL Andrzej Grzyb. Po posadzeniu zostały wyznaczone kolejne osoby, która mają dokonywać kolejnych „nasadzeń”.

Możemy coś zrobić dla środowiska, zwłaszcza w sytuacji gdy od początku roku obowiązuje ustawa, która powoduje, że każdego dnia padają kolejne drzewa. Mamy ogromny problem z wycinką drzew, ale również ze smogiem. Jednak trudno walczyć ze smogiem wycinając kolejne drzewa, które są naturalnym pochłaniaczem CO2.

Akcja „Drzewo dla Polski” do tej pory obecna tylko w Wielkopolsce dzięki nominacji kolejnych osób przez wicemarszałka Grabowskiego ma szansę rozszerzyć się na kolejne województwa, a miejmy nadzieję, że może nawet na cały kraj. Wicemarszałek nominował do wsadzenia drzewa Grzegorza Sapińskiego, prezydenta Kalisza, Artura Bagieńskiego, wicemarszałka woj. łódzkiego, Jarosława Rzepę, wicemarszałka woj. zachodniopomorskiego, Dariusza Kurzawę, wicemarszałka woj. kujawsko-pomorskiego, Maksymiliana Ptaka- członka zarządu powiatu ostrzeszowskiego, Ewę Kulikowską, burmistrz Sokółki(woj. podlaskie) oraz jeszcze jedną osobę…

Sadząc drzewa pokazujemy, że kochamy nasze środowisko, a osobą która powinna kochać środowisko jest również minister środowiska. Dlatego Wicemarszałek Grabowski nominuje do wsadzenia drzewa Jana Szyszko, ministra środowiska ” Dużo tych drzew padło, ale myślę, że minister zechce włączyć się w tę akcję, bo to miła i sympatyczna inicjatywa. Mam nadzieję, że minister, jako osoba, która jest związana z lasami przyczyni się do tego, że kolejne drzewo urośnie i przyjmie zaproszenie do udziału w tej akcji.”

Czy minister zdecyduje się na udział w akcji „Drzewo dla Polski” i w odpowiedzi na tysiące ściętych drzew w całej Polsce posadzi przynajmniej jedno?

Wraz z Wicemarszałkiem drzewo zasadzili Robert Łuczak, przewodniczący rady powiatu kaliskiego oraz Marek Baumgart, wiceprezes wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska.

źródło: http://www.krzysztofgrabowski.eu/8-glowna/174-drzewo-dla-polski-inister-srodowiska-nominowany-do-posadzenia-drzewa